Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

"Världens galnaste man" går till ny vapenattack

Publicerad 2013-05-05

Han kallades världens galnaste man efter att ha skyllt skolskjutningen i Newton på pressen.

Nu har Wayne LaPierre, talesperson för vapenlobbyn NRA slagit till igen:

– Hur många invånare i Boston skulle önska att de hade en pistol för två veckor sedan, säger han.

Den amerikanska vapenlobbyn National Rifle Association fortsätter föra ut budskapet om varje medborgares rätt till vapen. På organisationens årliga kongress i Houston i Texas förklarade talespersonen Wayne LaPierre att det "inte finns något som är mer normalt än en amerikansk medborgare som äger ett skjutvapen för att försvara sig själv och familjen".

– De kan använda all sin makt för att försöka klandra oss och skrämma oss, men vi kommer aldrig att ge upp våra vapen. Aldrig, sa han vid kongressen enligt New York Daily News.

Enligt LaPierre kunde även jakten på attentatsmännen i Boston fått ett betydligt snabbare slut med vapen till hands.

– Hur många invånare i Boston skulle önska att de hade en pistol för två veckor sedan, sa han enligt tidningen.

”Världens galnaste man”

NRA mottog massiv kritik när de höll en presskonferens dagarna efter massakern i Newtown. Under presskonferensen krävde LaPierre att skolpersonal skulle få bära vapen för att försvara sig mot nya skolskjutningar. Han beskyllde även massakern på politiker och den amerikanska pressen.

– Den enda som kan stoppa en ond man med vapen är en god man med vapen. Därför måste vi beväpna vakter vid alla skolor i vårt land. Så att barnen får det skydd de förtjänar, sa han.

Dagen efter pryddes förstasidan av New York Daily News och New York Post av en bild på LaPierre med texten "Världens galnaste man" och "Vapentoken". Demonstrationer hölls runt om i landet och tunga politiker kallade utspelet idiotiskt.

Tänker inte vika sig

USA:s president Barack Obama har sedan massakern i Newtown kämpat hårt för att strama åt landets vapenlagar. Nyligen sa senaten däremot nej till förslaget om hårdare kontroller av vapenköpare. Något som fick Obama att tala om "en skammens dag för Washington".

Under NRA:s kongress i Houston gjorde LaPierre klart att vapenlobbyn inte tänker vika sig.

– Herr president. Du kan hålla så många tal du vill. Du kan kalla NRA-medlemmar fula namn men din vapenlagstiftning kommer inte att stoppa kriminella och kommer inte att göra någon tryggare. Det kommer inte att förhindra nästa tragedi, sa LaPierre.