Misstänkte 27-åringen jagades för rad brott

Publicerad 2012-03-07

Åtalad för bland annat försök till våldtäkt mot barn och misshandel

Den kvinnliga dörrvakten slogs ihjäl utanför en krog i Porsgrunn i södra Norge.

Den svenske 27-åringen som häktades i Norge måndags, misstänkt för vållande till annans död, har tidigare dömts för brott i Sverige.

Sedan i höstas är han dessutom häktad i Sverige i sin utevaro, misstänkt för bland annat försök till våldtäkt mot barn, misshandel, grovt rattfylleri och olovligt knivinnehav.

I lördags misshandlades en kvinnlig dörrvakt i staden Porsgrunn, 15 mil söder om Oslo, så pass svårt att hon ett dygn senare avled.

I går häktades en svensk 27-årig man i fyra veckor, misstänkt för vållande till annans död.

Redan häktad i Sverige

Men svensken är redan häktad i Sverige i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för tre fall av misshandel, grovt rattfylleri olovlig körning, försök till våldtäkt mot barn, hot mot tjänsteman, försök till rån, hot och våld mot tjänsteman, olaga hot, ringa narkotikabrott samt olovligt knivinnehav.

Åtalet kom in till tingsrätten redan hösten 2010, uppger Lars Swedenborg, tingsfiskal vid Solna tingsrätt.

– Man har försökt sätta ut målet till huvudförhandling men har haft svårt att delge kallelse till honom. Man har tvingats ställa in målet. Tingsrätten fattade därför i december förra året beslut om att mannen skulle häktas i sin utevaro på grund av risk att han undandrar sig lagföring eller straff.

13-årig flicka

27-åringen misstänks enligt åtalet för att i september 2009 ha försökt genomföra samlag, eller handling som är att jämföra med samlag, med en då 13 år gammal flicka.

Han ska vid tillfället ha tagit på flickans bröst, tagit på hennes underliv och dragit av hennes byxor. Händelsen inträffade i flickans hem och avbröts då flickans mamma kom in i rummet.

"Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter", står det att läsa i åtalet.

Han ska även vid ett annat tillfälle ha dödshotat sju poliser i Fisksätra och sagt att han skulle skjuta dem.

Sparkade och rev

2009 dömdes svensken i Stockholms tingsrätt för förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd, stöld, våld mot tjänsteman, misshandel och sexuellt ofredande.

Påföljden: Skyddstillsyn.

Och det går en röd tråd genom brotten han dömts för: Alkohol.

Svensken ska i berusat tillstånd ha "sparkat vilt omkring sig mot två ordningsvakter och rivit en av dem. Själv nekade han till brott och uppgav att han endast "druckit någon öl".

Enligt 27-åringen kände han sig hotad av de två ordningsvakterna som han hade "munhuggits med vid tidigare tillfällen".

Spottade i ansiktet

Han ska vid ett annat tillfälle ha gjort motstånd och varit arg och hotfull när två vakter tog honom i förvar när han berusad påträffades sovande under spärrarna vid en tunnelbanestation. Vid tillfället ska han bland annat ha spottat en vakterna i ansiktet.

27-åringen hade vaga minnesbilder av händelsen, står det att läsa i tingsrättens dom.

Vid ett annat tillfälle, även då berusad, ska 27-åringen ha misshandlat en taxichaufför så pass allvarligt att han tvingades uppsöka akuten.

27-åringen uppgav att han endast druckit fyra öl den kvällen och nekade till brott.