Mini blev ...megagris

Uppdaterad 2012-02-09 | Publicerad 2012-02-08

Janey trodde hon köpte en minigris

Janey Byrne i engelska Laughterton trodde att hon köpt en minigris. Men det var ett vietnamesiskt hängbukssvin. Nu väger Meeka över 100 kilo.

Janey Byrne föll handlöst för söta griskultingen Meeka. En minigris, sa uppfödaren.

– Hon blir inte större än en springer spaniel.

Det var inte sant. I dag väger Meeka 110 kilo och äter som det vietnamesiska hängbukssvin hon är.

Klicka på bilden för ännu större gris.

Det är trångt hemma hos den Janey Byrne, 43, i engelska Laughterton. Minigrisen hon köpte för tre år sedan är nu gigantisk.

– Varje gång vänner besökte mig chockades de över Meekas storlek och frågade om jag var säker på att hon är en minigris. Då trodde jag fortfarande hon var det, att hon bara hade problem med vikten, säger Janey Byrne till The Sun.

Avslöjad

Ett veterinärbesök avslöjades det vännerna redan anat. Meeka var ingen minigris. Hon var ett vietnamesiskt hängbuksvin. Uppfödaren hade krängt henne till Janey Byrne för motsvarande 3 800 kronor.

Rasen är visserligen betydligt mindre än vanliga europeiska grisar, som kan väga närmare 140 kilo. Men inte liten som en minigris, som brukar stanna på mellan 15 och 50 kilo.

Meeka väger i dag 110 kilo och har god aptit. Matkontot ligger på i runda slängar 2 200 kronor i månaden. Det går åt åtminstone tio påsar äpplen och morötter i veckan, skriver The Sun.

Älskar sin gris

Uppfödaren har gått under jorden, men Janey Byrne vill inte göra sig av med sitt gigantiska husdjur.

– Först var hennes storlek något av en chock. Min make Dave trodde att hon skulle äta oss ur huset. Men jag visste att han skulle ändra sig – det är omöjligt att inte älska Meeka.

Paret gosar ofta sitt husdjur. Husse Dave brukar krypa upp i soffan med Meeka och se på tv efter jobbet.

– Vi älskar båda att ligga bredvid henne och gosa. Först var jag besviken för att hon inte var en minigris, nu skulle jag inte ändra på henne för något i världen.