Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Pengar viktigare än moral för svenska företag i diktaturer

26 av 31 stora börsbolag handlar med diktaturer

För svenska storföretag är pengar är långt viktigare än moral.

Om någon hyste tvivel på den punkten är det bara att titta i hur många diktaturer där de största börsbolagen finns.

Affärstidningen Veckans Affärer har gjort en sammanställning över vilka länder 31 av de största svenska börsbolagen har verksamhet i eller handlar med.

Enligt VA är det bara ett enda land bland världens 15 värsta diktaturer som företagen ratar. Nordkorea.

Förmodligen beror det mer på svårigheten att få nordkoreanerna att betala sina fakturor än rädsla för att förknippas med en stalinistisk diktatur.

VA har gått efter människorättsorganisationen Freedom House lista över de som fått sämst betyg när det gäller politiska och mänskliga rättigheter.

Storbolag som Alfa-Laval, Atlas Copco, ABB, Electrolux, Volvo, SKF och många andra tvekar inte att arbeta med diktaturer.

Få nobbar Kina

Av de 31 moderbolagen är det bara fem som varken handlar med eller har någon verksamhet i de värsta diktaturstaterna. Ironiskt nog ingår Lundin Mining och Lundin Petroleum i denna exklusiva kvintett tillsammans med MTG, Tele2 och Skanska.

En sak framgår väldigt tydligt av granskningen.

Det finns ett starkt samband mellan hur stora vinster man kan göra och benägenheten att vara verksam i landet.

Nästan alla bolagen har egen verksamhet i Kina. Knappt hälften i Saudiarabien. Men bara ett i Kuba.

Kina är världens största land och en enorm marknad som växer så det knakar. Kina är också så mäktigt och viktigt att det hela tiden "glöms bort" att man avrättar fler människor än något annat land i världen. Ofta efter summariska rättegångar. Och att man förföljer och fängslar oppositionella och minoriteter.

Saudiarabien är världens viktigaste oljeproducent. Utan den saudiska oljan skulle det snabbt bli panik i världsekonomin. Det gör att vi har en benägenhet att överse med att kvinnor pryglas och oppositionella fängslas och förföljs.

Tystnad om tortyr

Företagen brukar försvara sig med att deras närvaro ger ekonomisk utveckling som kommer befolkningen till del och att de kan påverka i kraft av sin närvaro.

Kanske stämmer det till viss del. Men oftast anpassar de sig till lokala lagar utan att säga ett pip om tortyr eller brott mot mänskliga rättigheter. Företagen är rädda för att stöta sig med lokala myndigheter och ställer inga krav av rädsla för att förlora affärsfördelar.

Den ekonomiska utvecklingen kommer oftast bara en liten elit i landet till del.

Viljan att vara kvar även i en diktatur kan vara mycket stark när det handlar om att försvara marknadsandelar. Trots internationella sanktioner var det flera svenska företag som vägrade lämna Sydafrika under apartheidåren.

I och med globaliseringen har medvetenheten ökat. Särskilt i välutvecklade länder. Med det kraven på att företagen även ska ta ett moraliskt ansvar.

Skydd mot kritik

Många företag gör i dag sociala studier av hur befolkningen påverkas innan de drar igång i ett nytt land. Allt för att undvika kritik i efterhand.

I början såg företagen kraven på moral bara som något besvärligt. Nu försöker vissa av dem vända det till en konkurrensfördel. CSR, corporate social responsibility, heter frälsaren. Etiska regler som företagen kan luta sig mot.

Problemet är att det för många bara är en sköld för att skydda sig mot kritik istället för en plattform att agera aktivt ifrån.

Svenska företag fanns i Libyen under Gaddafi och är det i Syrien i dag trots regimens slakt av den egna befolkningen.

Det är hela tiden en avvägning mellan vinsten och potentiella skador för varumärket. Moralen kommer nästan alltid i tredje hand.