Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Så ska Moderaterna attackera Löfven

Publicerad 2013-10-09

Moderaterna har identifierat fyra ömma punkter hos Stefan Löfven.

I kampen om väljarna ska man attackera S-ledarens inställning till kärnkraft, jobb, skatt på lön och regeringssamarbete.

– Det är viktigt att väljarna får veta vad Löfvens regeringsalternativ faktiskt skulle innebära, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare (M).

Att tonläget i den politiska debatten skruvats upp rejält märktes inte minst i partiledardebatten i Agenda på söndagen. Gång på gång gick statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på sin huvudkonkurrent Stefan Löfven.

- Jag tycker att man trots allt ska svara och ge besked om den politik man har. Vi fick inget besked om kärnkraften eller om han siktar på en majoritetsregering. Dessutom hävdade han att allt jag sa om hans budget inte var sant, sa Reinfeldt efteråt.

Det var ingen slump. Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en taktik som kommer att användas inom M inför supervalåret 2014.

"Vet nog själv"

Partiet har identifierat politiska områden där man anser att Stefan Löfven har problem. Dessa kommer att lyftas fram och användas i attacker mot S-ledaren.

En är de sänkta skatterna på arbete.

Moderaterna menar att Löfven har stora svårigheter med hur han ska förhålla sig. Beskeden från S har varit att man är emot jobbskatteavdrag men ändå inte kommer att avskaffa dem vid valseger. Det dubbla budskapet tolkar man inom M som att S-ledaren går i otakt med delar av sitt parti.

– Han själv vet nog vilken betydelse det har för jobben, men i hans egen riksdagsgrupp finns sossar som tycker det är dåligt med sänkt skatt på arbete och som inte kan se kopplingen med jobben, säger en moderat.

"Var aktiv i kärnkraftsdebatten"

Kärnkraften är ett annat område där M tänker skjuta in sig på Löfven.

Anna Kinberg Batra, gruppledare och finansutskottets ordförande, är en av dem som ifrågasätter S-ledarens hållning.

– I förra valrörelsen var Löfven väldigt aktiv i kärnkraftsdebatten och talade om svensk industris beroende av tillgång på el till konkurrenskraftiga priser. Då tyckte vi ungefär likadant. Hur ska han lösa det, om han ska sitta i en regering med Miljöpartiet som vill stänga reaktorer senast 2018, säger hon.

Men M kommer också att använda sig av frågor kring hur Löfven tänker sig att en S-ledd regering ska se ut och hur han menar att tillväxt skapas i valrörelsen.

Damberg: Tecken på desperation

Stefan Löfven har vind i ryggen just nu. Opinionsmätningarna visar att det skulle bli seger för det rödgröna blocket S, V och MP om det vore val i dag.

S-ledaren befinner sig just nu på resa i USA. Hans närmaste man Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen, ser M-strategin som ett tecken på desperation.

– Jag tror att Moderaterna begår ett stort misstag om de tror att de kan vinna valet på angrepp på andra partier, säger Damberg.

– Moderaterna vill tala om allting annat än situationen i Sverige med hög arbetslöshet och sjunkande skolresultat. För oss är det jobben och att vända utvecklingen i svensk skola som är viktigast, det är där vi vill ha en politisk diskussion inför valet.