Tog sin egen dotter som gisslan

Publicerad 2011-09-06

”Jag bryr mig inte om jag dör”

Under tisdagen pågick ett gisslandrama i Sydney, Australien.

En man tog sin egen dotter som gisslan inne på ett advokatkontor.

Han sa sig ha en bomb i en väska.

Först efter tolv timmar kunde polisen gripa mannen.

Advokatkontoret i Parramatta, en förort till Sydney, omringades av polisen och den närmaste omgivningen utrymdes.

Enligt nyhetsbyrån AP tog mannen, som är i 50-årsåldern, sin tolvåriga dotter som gisslan.

Tolv timmar efter att gisslandramat hade inletts, kunde polisen storma byggnaden som de tog sig in i med hjälp av murbräcka, motorsåg och yxa.

Ställt krav

Polisen säger till AP att dottern med tanke på omständigheterna verkar mår bra. När de tog henne ur byggnaden hördes hon dock skrika "var är min pappa, var är min pappa?"

Gripandet av mannen föranleddes av en lång förhandling med mannen som ska ha ställt flera krav. Läget var spänt.

– Vi går igenom kraven med honom och gör det bästa vi kan för att hitta en fredlig lösning, sa Denis Clifford vid Sydneypolisen till AP tidigare under tisdagen.

Bär peruk

Australisk tv visade bilder på en man med bar överkropp, iklädd den sortens peruk som domare och advokater har i australisk domstol. Vid ett tillfälle spottade han på peruken.

Han befann sig på andra våningen i byggnaden och hade kraschat ett fönster. Genom hålet i rutan skrek mannen sedan något som lät som ”jag bryr mig inte om jag dör”, och kastade ut olika föremål, bland annat en telefon, skriver nyhetssajten News.com.au.

I samband med att mannen slog sönder fönsterrutan, skar han sig illa i handen. Då och då stack han ut handen och gjorde fredstecknet.

Senare kastade han ut en papperslapp till polisen genom fönstret. Det är dock okänt vad som stod på lappen.

Farlig situation

Mannens motiv är ännu okänt.

– Vi tror inte att det är något speciellt hot mot flickan, men självklart vill vi att hon släpps fri. Vi är oroade över situationen hon befinner sig i, vi vet att någon har en ryggsäck och vi vet inte exakt vad som finns i den så vi måste anta att det han säger är sant, sa Denis Clifford tidigare idag innan mannen greps.

Sökte okänd person

Advokatkontorets receptionist Betty Hor berättar att mannen, som hon aldrig tidigare sett, kom in på i dag på morgonen och frågade efter en person som hon aldrig hört talas om.

Han gick uppför trappan men kom snabbt tillbaka och ställde samma fråga igen. När hon återigen svarade att hon inte kände till den personen, slängde mannen en bok på hennes skrivbord och sa åt henne att ringa en person vid åklagarmyndigheten och hälsa att han hade en bomb i sin ryggsäck.

Betty Hor ringde då polisen. Under tiden gick mannen uppför trappan tillsammans med en flicka som kallade honom ”pappa”.

Polisen har ännu inte släppt någon information rörande den eventuella bomb som mannen uppgett sig ha i väskan.

ANNONS