Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Medierna får kritik

Publicerad 2014-10-11

Aftonbladet kritiseras i den nya boken om Juholt-affären.

– Vi adopterade Juholts beskrivning lite väl lättvindigt, reglerna var inte glasklara, säger Lena Mellin, politisk kommentator.

I oktober 2011 avslöjade Aftonbladet att Håkan Juholt fått full ersättning för sin ersättningsbostad i Stockholm, trots att han delade den med sambon.

I Daniel Suhonens bok kritiseras tidningen för att inte ha redovisat att reglerna för riksdagsledamöternas bostäder inte var tydliga vid tidpunkten.

– I den allra första artikeln så skriver vi att riksdagsförvaltningen varit i kontakt med Juholt för att diskutera hans hyresersättning. Dagen efter sa Håkan Juholt att han brutit mot solklara regler. Vi adopterade hans beskrivning lite väl lättvindigt, reglerna var inte glasklara, säger Lena Mellin, som då även var chef för Aftonbladets samhällsredaktion.

I boken anklagas hon för att ha namngivit en källa på ett seminarium vid Publicistklubben.

– Det stämmer verkligen inte. Jag svarade på en fråga genom att säga att det bara var att ringa dåvarande kanslichefen Sven-Eric Söder. Han var den som å Håkan Juholts vägnar uttalade sig i den första artikeln.

Boken kritiserar också Aftonbladet och andra medier för att alltför ensidigt luta sig mot anonyma källor i vissa kretsar i partierna.

– Det är ett problem att läsarna inte vet vem som sagt vad och varför. Men precis som i många andra journalistiska områden skulle mindre bli sagt och avslöjat om det inte gjordes under anonymitetens täcke.