Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Kris för Iraks armé

Publicerad 2014-06-24

Militära rådgivare från USA till landet

Den irakiska armén är i kris.

Tiotusentals soldater har deserterat och bristen på utrustning är stor.

Nu har ett avtal slutits som tillåter USA att skicka flera hundra militära rådgivare till landet – men deras uppdrag är komplext.

– Situationen försämras snabbt, säger Rick Nelson, jurist vid Centrum för strategiska och internationella studier i USA till AP.

Militanta islamister i Isis har tillsammans med sunnitiska rebeller intagit flera städer i Irak och den senaste tiden har det rapporterats om blodiga strider mellan rebeller och regeringstrogna styrkor på flera håll i landet.

I förra veckan bad Irak om miltärt stöd från USA och senare fattade president Barack Obama om att skicka 300 militära rådgivare till landet.

Möts av armé i kris

Under måndagen slöts det nödvändiga avtalet för att få in USA:s specialstyrkor i Irak, rapporterar nyhetsbyrån AP. Två lag med ett dussin personer i vardera är redan på plats.

De är specialtränade för hjälpa andra länder att bygga och förbättra militären, men kommer inte att delta i strid.

Och de amerikanska styrkorna som kommer till Irak kommer att mötas av en irakisk armé i kris.

Både irakiska soldater och utrustning saknas.

Enligt The Washington Post deserterade tiotusentals för ett par veckor sedan.

”Kan vara början på upplösningen”

Tidningen uppger att desperationen är så stor att premiärminister Nouri al-Maliki får förlita sig på volontärer som i vissa fall bara fått en veckas grundutbildning.

– Vad som hänt med tiden är att den irakiska armén inte har någon möjlighet att försvara sig, säger Rick Brennan, tidigare rådgivare till styrkor från USA i Irak, till The Washington Post.

– Hittar vi inte ett sätt att göra meningsfull skillnad för den irakiska armén tror jag att vi nu ser början på upplösningen av staten Irak.

Och utmaningen är komplex.

Experter menar att det kommer att krävas en betydligt bredare insats för att stävja den djupa sekteristiska klyftan i landet och för att införa system för att bygga mer professionella militära ledarskap, skriver AP.