Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Bildades för att kasta ut USA ur Irak

Svenskar kan vara med och strida

Tillsynes från ingenstans har de lagt under sig delar av Syrien och Irak.

Gruppen Isis syfte är att upprätta en islamistisk stat av samma snitt som talibanerna gjorde i Afghanistan.

Ironiskt nog hade Isis förmodligen inte ens existerat om det inte varit för USA:s krig mot Irak.

Isis, Islamiska staten i Irak och Syrien (Levanten) har tagit över mycket av al-Qaidas roll som magnet för islamister som vill motverka västvärldens inflytande och genomföra terrordåd. Men också dragit på sig förebildens vrede. Al-Qaida ledaren Ayman al-Zawahiri har uteslutit gruppen för dess brutalitet.

På pappret har Isisi bara existerat sedan början av förra året. Men egentligen har man bara bytt namn från al-Qaida i Irak som bildades 2004 efter USA:s invasion och vars förste ledare Abu Musab al-Zarqawi spred skräck med sina kidnappningar och halshuggningar av utlänningar som tillfångatogs i Irak.

Zarqawis mål var att driva ut USA från Irak. Den lika mystiske efterträdaren Abu Bakr al-Baghdadi har större ambitioner än så.

De senaste åren har Isis gått från terrororganisation till milisgrupp med en egen armé som nått stora militära framgångar både i Syrien och Irak. Det som hänt de senaste dagarna är bara toppen av ett isberg.

Brutalt styre

För några månader sedan tog Isis kontroll över städerna Falluja och Ramadi inte långt från Bagdad.

Isis uttalade mål är att bilda en sunnimuslimsk islamistisk stat som omfattar stora delar av Mellanöstern. Redan i dag har man i praktiken raderat ut gränsen mellan Syrien och nordvästra Irak och håller ett sammanhängande landområde som omfattar delar av de båda länderna.

Samma mönster går igen överalt där Isis drar fram. Man inför ett brutalt styre där alla andra religioner förbjuds. Strikta sharialagar införs där brottslingar får händer och fötter avhuggna. Alkohol,cigaretter och droger är totalförbjudna. Kvinnor ska hålla sig hemma och om de absolut måste gå ut så får de bara göra det helt beslöjade.

Isis styre påminner mycket om det som den islamistiska gruppen talibanerna inrättade i Afghanistan i mitten av 90-talet och som USA störtade 2001 för att de gav en fristad åt Usama bin Ladin, al-Qaidaledaren som låg bakom terrorbombningarna i New York och Washington den 11 september samma år.

Svenskar strider

De senaste dagarnas chockerande snabba framgångar på slagfältet beror mer på den USA-tränade irakiska arméns kollaps än Isis styrka.

Uppgifterna om Isis militära slagkraft varierar från några tusen soldater till över 10 000. Förmodligen varierar styrkan med framgångarna på slagsfältet. Under sin snabba framryckning i Irak har Isis lierat sig med andra sunnimuslimska milisgrupper som är missnöjda med centralregeringen i Bagdad som de anser bara gynnar den shiamuslimska majoriteten i landet.

Utländska jihadister utgör ett stort inslag i Isis. De kommer från olika delar av Mellanöstern men det finns också ett avsevärt inslag av framförallt yngre muslimer eller konvertiter från västvärlden. Många av dem är andra generationens invandrare. Det är mycket troligt att en del av det hundratal svenska medborgare som rest till Syrien för att slåss är med i Isis.

De som stödjer Isis ekonomiskt går inte direkt ut och ropar ut det på gator och torg. Men misstankarna riktas främst mot rika affärsmän från Saudiarabien och Kuwait. Även regeringarna kan vara inblandade i försöken att förse Isis med vapen. Gruppen ses av dessa länder som ett viktigt verktyg för att motverka Iran och shiamuslimernas inflyttande i regionen.

Lyfte locket

När USA 2003 störtade Iraks tyrann Saddam Hussein så lyfte man samtidigt av locket på de underliggande etniska och religiösa motsättningar mellan framförallt två grenar av islam, shia och sunni. Motsättningar som finns i en rad länder i Mellanöstern.

Sedan dess har det bara blivit värre.

Kombinationen av det religiösa våldet i Irak som pågått i över tio år och inbördeskriget i Syrien som alltmer utvecklats till en sekteristisk strid mellan shia och sunni har lett till kaos i hela regionen.

En islamistisk stat skulle bli en terrorcentral och ett hot mot västvärlden.