Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Boko Haram kan göra som de vill – regeringen saknar kontroll

Tio dagar har gått sedan Boko Harams massaker i norra Nigeria.

Ändå har inga soldater från Nigerias armé synts till på platsen.

Ännu har presidenten inte kommenterat massmordet med ett ord.

Det säger egentligen det mest om vilken usel kontroll president Goodluck Jonathan har över Afrikas folkrikaste land och största ekonomi.

Varje regerings främsta uppgift är att beskydda sina medborgare.

Jonathan var mycket snabb med att fördöma terrordådet i Paris som inträffade flera dagar efter att massakern i Borno inletts. Det kanske värsta terrordådet i Nigerias historia har han förbigått med tystnad.

Tystnad och lögner är det som dominerar regeringens svar på Boko Harams ständiga terror.

Ofta säger man ingenting och när man uttalar sig är det ofta rena sagor befolkningen får höra.

Nu uppger regeringstjänstemän att ett stort antal soldater finns på plats i Borno för att bekämpa Boko Haram. Lokala ledare som CNN och andra medier talat med hävdar att inte en enda soldat synts till.

Kan begå övergrepp

Soldaterna vågar sig inte in i områden där Boko Haram strider. Regeringsarméns motivation är noll i jämförelse med de islamistiska fanatikerna. Samma mönster som i Irak.

USA avslutade för en tid sedan ett samarbete med Nigeria där man tränade landets väpnade styrkor för att bättre kunna skydda landets befolkning mot terrorhotet. Nigerias armé ansågs för korrupt och alltför benägen att begå övergrepp mot civilbefolkningen.

Det finns en andra förklaringar också.

När Nigeria blev en demokrati (åtminstone på pappret) för 15 år sedan så minskade man kraftigt ned på armén i syfte att försvåra militärkupper. Nu har man fått ett islamistiskt uppror på halsen som man inte klarar av att hantera. På grund av de dåliga kommunikationerna på landsbygden klarar man inte ens av att få fram säker information om vad som verkligen har hänt.

Nigeria går till val om några veckor. Goodluck Jonathan vill tona ner alla tecken på våld för att det inte ska störa hans återval.

Kidnappade skolflickor

Trots landets oljerikedomar har de styrande gjort väldigt lite för att utveckla den fattiga landsbygden vilket gynnat extremisterna.

Bortsett från moraliskt stöd har omvärlden inte heller varit särskilt engagerad för att motverka Boko Haram. De har helt enkelt inte ansetts tillräckligt farliga i ett internationellt perspektiv. De har mest varit verksamma i en fattig del av landet.

Den synen är på väg att ändras. Framförallt var det kidnappningen av 200 skolflickor förra året som fick världen att vakna.

Boko Haram är i dag en rörelse som fullständigt sliter sönder en av Afrikas viktigaste nationer. Dessutom har man på senare tid öppnat nya fronter i Kamerun och Niger. Boko Haram håller på att internationaliseras. Alltfler uppgifter talar om ett begynnande samarbete mellan dem och al-Qaida i Nordafrika.

Vill stoppa alla böcker

Gruppen börjar bli ett hot i paritet med Islamiska staten och al-Qaida.

I Nigeria kontrollerar man nu ett område i den norra delen av landet som är dubbelt så stort som Småland.

Precis som islamiska staten vill Boko Haram upprätta ett muslimskt kalifat. Men man är nästan ännu mer extrem. Gruppen vill stoppa alla böcker och all utbildning som inte har koranen som grund. Namnet betyder ungefär "västerländsk utbildning är synd".

Rörelsen saknar brett folkligt stöd men många vill ha sharialagar för att komma åt den galopperande brottsligheten.

Boko Harams våld drabbar såväl kristna som muslimer. Precis som i fallet med andra terrorrörelser så verkar verksamheten i dag gå ut på att sätta största möjliga skräck i omgivningen.