Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Regn styr ekosystemens utsläpp av koldioxid

Publicerad 2024-09-04 11.40

Genrebild: Nederbörd och växternas fotosyntes påverkar utsläppen av koldioxid, visar ny studie.

Om det är fuktigt i marken kan den globala uppvärmningen påskynda koldioxidutsläppen från ekosystemen. Det visar en ny studie. Vatten har därför en avgörande roll i hur mycket koldioxid växterna producerar.

Följ ämnen

För första gången kan forskarna visa att det finns tröskelvärden för vad nederbörd gör för ekosystemen. Marken behöver vara tillräckligt fuktig för att växter och organismer som lever där ska få en ökad ämnesomsättning, som leder till koldioxidutsläpp. Om det regnar för lite avstannar aktiviteten.

– Alla organismer behöver vatten för att leva, och både växter och mikroorganismer i marken sänker sin ämnesomsättning under torra förhållanden, vilket gör att ekosystemen släpper ut mindre koldioxid när marken är torr, säger Stefano Manzoni, forskare i naturgeografi vid Stockholms universitet och medförfattare till studien, ett pressmeddelande.

Upptäckten, publicerad i Nature, kan öka förståelsen av hur klimatförändringar påverkar olika delar av världen. Områden där nederbörden inte når kritiska tröskelvärden kan vara mindre känsliga för uppvärmning.

– För att öka vår förståelse av var och när vatten blir begränsande, samt nettoeffekten på koldioxidutsläppen, behöver vi forska mer om hydromiljöer och framtida förändringar i vattnets kretslopp, kommenterar Jerker Jarsjö, professor vid Stockholms universitet, studien.