Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

De löste gåtan som gäckat forskare i decennier

Uppdaterad 15.26 | Publicerad 11.48

Forskarna David Baker, Demis Hassabis och John Jumper har knäckt koder för strukturen i proteiner, ”livets kemiska multiverktyg”.

Nu tilldelas de Nobelpriset i kemi av Vetenskapsakademien.

– Jag känner mig djupt hedrad, säger David Baker som är med på pressträffen via länk.

Proteiner brukar kallas för livets byggstenar och att förstå deras strukturer ger avgörande kunskap om allt levande. Det handlar bland annat om kroppens funktioner, sjukdomar och utveckling av läkemedel.

David Baker prisas för konststycket att designa helt nya proteiner som kan fungera som läkemedel, vaccin, nanomaterial och minimala sensorer.

Den 62-årige amerikanen berättar att han låg och sov när telefonen ringde och beskedet nådde honom.

– Min fru skrek så högt att jag inte riktigt hörde vad personen sa.

3D-strukturer

Den andra hälften av kemipriset går till britten Demis Hassabis och amerikanen John Jumper som belönas för sina arbeten med att ta fram proteinstrukturer med hjälp av artificiell intelligens (AI).

– Jag var verkligen chockad och jag blev liksom tom i några minuter, säger Hassabis till TT.

48-åringen Demis Hassabis är medgrundare och vd för Googles Deepmind-avdelning, där även 39-åringen John Jumper är verksam. För fyra år sedan presenterade de AI-modellen Alphafold 2. Den ledde till ett efterlängtat genombrott i arbetet med att förutsäga proteiners strukturer i 3D, vilket gäckat forskare sedan 1970-talet.

Med hjälp av den har de kunnat förutspå strukturen för i princip alla de 200 miljoner proteiner som forskare känner till. Sedan genombrottet har modellen använts av mer än två miljoner personer från 190 länder. Bland väldigt mycket annat, kan forskare bättre förstå antibiotikaresistens och skapa bilder av enzymer som kan bryta ner plast.

AI gånger två

Peter Brzezinski, professor i biokemi och akademiledamot, säger att inblicken i proteinernas struktur skapat helt nya förutsättningar för forskare:

– Just att se framför sig alla de fantastiska strukturerna för att sedan kunna fundera på hur experiment kan designas, det har öppnat en helt ny värld för oss.

Det blir andra dagen i rad som artificiell intelligens (AI) är grunden i Nobelpristagarnas forskning. Men tisdagens fysikpris och onsdagens kemipris har inte vägts mot varandra på något sätt.

– Varje Nobelpris måste kunna stå för sig självt, säger Heiner Linke, ordförande i Nobelkommittén för kemi.