Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Pristagaren chockad: "Svårt att ta in"

Uppdaterad 12.48 | Publicerad 12.11

Demis Hassabis är en av årets Nobelpristagare i kemi. Han belönas för sitt arbete med att ta fram proteinstrukturer med hjälp av AI.

– Jag var verkligen chockad och jag blev liksom tom i några minuter, säger han till TT.

Demis Hassabis är en av forskarna på Googles Deepmind-avdelning. Där arbetar han med att utifrån AI-algoritmer bygga system som kan förstå data och hitta strukturer i den.

Han har försökt att göra verklighet av en 50 år gammal teori om att man borde kunna förutse 3D-strukturer av protein – en av livets byggstenar – utifrån aminosyrasekvenser.

– Det har varit en utmanande beräkningsbiologi för att kunna göra det. Vi använde alla moderna maskininlärningstekniker och de kända strukturerna som mödosamt upptäckts under de senaste 50 åren, och vi lyckades bygga ett system som med hög noggrannhet kunde vika och hitta strukturen hos i stort sett alla proteiner som vetenskapen känner till.

”Väldigt surrealistiskt”

När TT når honom några minuter efter tillkännagivandet på onsdagsmorgonen har han ännu inte hunnit smälta beskedet.

– Det är väldigt svårt att ta in, helt ärligt. Det är väldigt surrealistiskt, det är svårt att greppa.

Även om det har spekulerats i att det så kallade Alphafoldprojektet skulle kunna prisas i år, trodde han inte riktigt på det.

– Man vet ju aldrig. Det är inte något som man tänker på dagligen. Och det var inte så länge sedan som vi fick det här genombrottet. Men uppenbarligen verkar många ha användning av Alphafolds förutsägelser. Det är så klart otroligt att se vilken betydelse de fått.

Citerats massor

Än så länge rör det sig om grundläggande forskning, som inte hunnit få så stor praktisk tillämpning. Men studien, som publicerades i Nature 2021, har citerats 27 000 gånger, vilket säger en del om genomslaget.

– Jag hoppas att vi de kommande åren kommer att se några riktiga tillämpningar som att nya läkemedel upptäcks, delvis på grund av Alphafold och de strukturer den förutspår, säger Hassabis.

Framöver väntar Stockholm och en hedersplats vid Nobelbanketten senare i år.

– Jag har sett det på tv tidigare, och det verkar vara en fantastisk tillställning. Så jag ser verkligen fram emot det.