Aftonbladet

Dagens namn: Uno

ANC mot katastrofval i Sydafrika

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-05-31

Anhängare av den tidigare ANC-presidenten Jacob Zumas nya parti Umkhonto we Sizwe (MK) firar på gatorna i Mahlbnathini i den östliga provinsen Kwazulu-Natal.

Sydafrikas maktparti – den tidigare frihetsrörelsen ANC – är på väg mot ett katastrofresultat i landets val. Partiet blir av med sin egen majoritet för första gången – och med god marginal, enligt prognoser när hälften av rösterna har räknats.

ANC kommer att få omkring 42 procent av rösterna när resultatet presenteras på måndag, enligt en prognos som analytiker tagit fram åt den stora nyhetssajten News 24.

När lite drygt hälften av rösterna har räknats har 42,3 procent gått till ANC, enligt valkommissionens löpande resultaträkning.

Landsfadern Nelson Mandelas ANC har styrt Sydafrika med en stor parlamentarisk majoritet sedan den demokratiska republiken grundades 1994, efter rasåtskillnadspolitiken apartheids fall. Men en fortsatt stor ojämlikhet, en enorm arbetslöshet och ideliga korruptionsavslöjanden inom partiapparaten har fått tålamodet att tryta hos många sydafrikaner.

Opinionsundersökningar tydde på förhand på att ANC skulle få svårt att behålla sin majoritet, men det sågs då som långt ifrån säkert.

När nästan hälften av rösterna nu har räknats visar beräkningar av analytiker vid det statliga forskningsinstitutet CSIR att partiet blir av med sin egna majoritet, vilket public service-bolaget SABC har rapporterat om.

Maktpartiet ser ut att tappa majoriteten i Gauteng, landets klart viktigaste provins ur ekonomisk synpunkt där storstaden Johannesburg ligger. Det gör också ett stort tapp i Kwazulu-Natal i öst, där den tidigare presidenten Jacub Zumas nya parti Umkhonto we Sizwe (MK) kniper många röster.

ANNONS