Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

S om Kinberg Batra: Svårt för henne att sitta kvar

Maria Davidsson/TT, Anja Haglund/TT, Johanna Ekström/TT, Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-09-26 13.41

Regeringen har fortsatt förtroende för landshövding Anna Kinberg Batra, som fått hård kritik från Justitieombudsmannen.

Socialdemokraten Ida Karkiainen reagerar desto starkare på att Kinberg Batra tänker sitta kvar.

– Svårt för henne att fortsätta att ha den här rollen, säger hon.

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att kritiken mot Anna Kinberg Batra är allvarlig, men att han inte vill dra några slutsatser förrän han läst hela rapporten.

Först då ska han diskutera saken med ansvarigt statsråd, som är civilminister Erik Slottner (KD) och återkomma med en analys, säger Kristersson i samband med en pressträff.

Han pressas av journalisterna på plats om han anser att det inträffade skadar Moderaterna och om Kinberg Batra är en belastning för regeringen.

– Jag drar inga slutsatser i dag, det här kom alldeles nyligen, jag är inte en person som drar stora slutsatser innan jag ens läst dokumentet. Men som jag sade, det är allvarlig kritik, Anna Kinberg Batra har tidigare själv sagt att det är en förtroendekris som utspelar sig.

”Svag respons”

Justitieombudsmannen (JO) är tydlig i sin kritik och det är inte okända förhållanden man har granskat. Vad är det mer du måste titta på?

– Jag har respekt för din brådska, det ligger i ditt jobb. I mitt jobb ligger att också tänka efter och läsa dokument innan jag har tvärsäkra synpunkter.

Ida Karkiainen (S), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, tycker att statsministern och regeringen ger en väldigt svag respons på det som hänt.

– Ulf Kristersson hänvisar till Eric Slottner som i sin tur lägger ansvaret på att återuppbygga förtroendet på länsstyrelsen på Kindberg Batra själv – som är den som har skapat den här förtroendekrisen, säger hon.

– Den här historien – och det handlar inte bara om den skarpa JO-kritiken utan om även representationskostnader på länsstyrelsen i Stockholm och larm från medarbetare om arbetsvillkor – gör det sammantaget svårt för Anna Kindberg Batra att fortsätta att ha den här rollen, säger Ida Karkiainen.

Tills annat meddelas

Civilminister Erik Slottner säger i en skriftlig kommentar:

”Vi har sedan tidigare sagt att landshövdingen måste ta till sig kritiken som riktas mot henne på ett tydligt sätt.”

Marja Lemne, S-kopplad statsvetare vid Södertörns högskola, säger att hon tror att regeringen kommer att agera, även om den kanske först avvaktar Riksrevisionens utredning som fortfarande pågår.

– Det skulle förvåna mig mycket om hon fortsätter förordnandeperioden ut på det jobbet. Men man kan aldrig säga aldrig.

Följ ämnen i artikeln