Hojtokig sultan med privatarmé krönt i Malaysia

TT-AFP

Publicerad 16.12

Malaysias nye kung, Sultan Ibrahim Iskandar, i mitten, tillsammans med drottning Raja Zarith Sofiah, under kröningsceremonin i Kuala Lumpur på lördagen.

Under pompa och ståt, och till ljudet av kanoneld, kröntes miljardären Sultan Ibrahim Iskandar på lördagen till ny kung i Malaysia – en roll som fått större vikt i tider av politisk osäkerhet.

Upprepat monarkiskt ingripande krävdes till exempel för att utse premiärminister under den dramatiska regeringskrisen 2018.

Iskandar ses som relativt politiskt frispråkig, moderat i religiösa frågor och har flera gånger uttalat sig mot korruption.

Tillsammans med sin familj är han god för uppskattningsvis motsvarande 60 miljarder kronor. 65-åringen har en stor samling av exklusiva fordon och privatflyg – och förfogar också över en mindre privatarmé.

Han har tidigare haft för vana att göra årliga resor på motorcykel i sin delstat Johor för att dela ut gåvor till fattiga.

Malaysia är likt Sverige en konstitutionell monarki, med skillnaden att landet byter kung vart femte år. Förutom att godkänna politiska utnämningar ses monarken också som främste representant för Islam i landet, samt högste befälhavare för militären.