Talman omvald i brokigt franskt parlament

TT

Publicerad 2024-07-18 17.42

Yaël Braun-Pivet från partiet Tillsammans har blivit omvald som talman i det franska parlamentet. Arkivbild.

Yaël Braun-Pivet från president Emmanuel Macrons parti Tillsammans har blivit omvald som talman i Frankrikes nationalförsamling.

Frågan var mer laddad än vanligt i och med det svårlösta politiska dödläge som landet befunnit sig i sedan valet den 7 juli. Det krävdes tre omröstningar för att tillräckligt många ledamöter skulle enas bakom Braun-Pivet, som suttit som talman sedan 2022.

Det nya parlamentet, som sammanträdde för första gången under torsdagen, är splittrat i tre större block: Vänsteralliansen NFP, president Emmanuel Macrons mittenläger och ytterhögerpartiet RN.

Vänsteralliansen är den största politiska kraften i det nya parlamentet. Men hittills har den brokiga koalitionen – som förutom det mindre kommunistpartiet består av vänsterpartiet LFI, socialdemokratiska PS och miljöpartiet EELV – inte kunnat enas om en kandidat till posten som premiärminister.

Den avgående premiärministern Gabriel Attal väntas sitta kvar åtminstone till efter det stundande Paris-OS för att ge mer tid åt regeringsförhandlingar.