Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Offensiv på rysk mark "en propagandaseger"

Tove Christensen/TT

Publicerad 2024-08-08 17.29

Kursks guvernör har lagt ut denna bild på nätet. Den uppges visa förödelse i Sudzja efter ukrainska anfall.

Ukrainas troliga markoffensiv på rysk mark kan visa att nya leveranser av krigsmateriel från västländer ger effekt.

Symbolvärdet att attackera Ryssland är också stort för Ukraina.

– Det handlar om att skapa osäkerhet, säger Jonas Kjellén vid FOI.

Ukrainska styrkor har ”trängt igenom minst två ryska försvarslinjer” och erövrat över tio samhällen i den överraskande markoffensiven i den ryska gränsregionen Kursk, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW (Institute for the Study of War).

– Det är en stor propagandaseger när Ukraina kan hota Ryssland i Ryssland, när Ryssland har haft territoriell kontroll över ukrainskt territorium. Det ger råg i ryggen till Ukraina i stort, säger Jonas Kjellén som är senior analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Tillgång till stridsflyg

En anledning till den nuvarande offensiven kan vara att Ukraina har fått mer krigsmateriel, däribland de första stridsflygen av typ F16 i början av augusti.

Enligt Kjellén måste Ryssland dessutom omfördela sina resurser när landets militär egentligen vill ha fokus på andra frontlinjer.

I regionen har det utfärdats undantagstillstånd på grund av ”fiendegrupper”, enligt guvernören Aleksej Smirnov. Jonas Kjellén anser att det gör det svårare för Ryssland att hålla kriget borta från befolkningen:

– Helt plötsligt är det inte en (rysk) specialoperation långt därborta och vardagslivet fortgår, utan nu finns det utländsk makt som har kontroll över delar av Ryssland. Symbolvärdet går inte att underskatta.

Värnpliktiga kan involveras

En risk för Ukraina är att Ryssland involverar fler värnpliktiga. När kriget förts endast i Ukraina har man medvetet inte involverat dem – vilket nu kan ändras.

– Det har nog varit ganska klokt från Moskvas sida, för då har man inte fått effekten av att ryska mammor och pappor med näbbar och klor försökt förmå att gömma undan sina unga söner så att de inte blivit involverade.

Ukrainas allierade västländer har samtidigt varit tystlåtna om insatsen.

– Det finns en viss operationshemlighet. Ingen vet hur det här kommer sluta, så man kan vara försiktig av den anledningen.

ANNONS