Raketanfall mot Israel – hämnd för ledares död

TT

Publicerad 2024-06-12

Människor bär kistan till Hizbollahs befälhavare Taleb Sami Abdullah, som dödades i en israelisk attack i södra Libanon. Som svar avfyrade Hizbollah en massiv raketattack mot norra Israel på onsdagen.

Ett omfattande raketanfall har riktats mot norra Israel efter gårdagens israeliska flygräd där en Hizbollah-ledare dödades.

Det handlar om ett hundratal projektiler i vad den libanesiska islamiströrelsen hävdar är dess största anfall hittills vid sidan av Gazakriget.

Under onsdagsförmiddagen ljöd flyglarm i norra Israel. Den israeliska militären räknade först till 90 projektiler, sedan till omkring 160.

Flera raketer sägs ha blivit nedskjutna, medan andra slagit ned och orsakat bränder på marken. Det finns inga uppgifter om personskador eller större materiella skador i Israel.

Källor inom libanesiska Hizbollah gör gällande att anfallet är rörelsens mest omfattande mot Israel sedan kriget i Gaza bröt ut i höstas.

Hämnd för tidigare attack

Det sker dagen efter en israelisk flygräd mot staden Jouaiyya i Libanon, ungefär en och en halv mil in i landet. Där dödades en högt uppsatt befälhavare inom Hizbollah.

En högt uppsatt Hizbollah-medlem lovade på onsdagen att den militanta gruppen skulle trappa upp sina attacker mot Israel.

”Vi kommer att öka intensiteten, styrkan, kvantiteten och kvaliteten på våra attacker”, sade Hashem Safieddine på begravningen för befälhavaren.

Daglig beskjutning

Det var befälhavaren Taleb Sami Abdallah, även känd som Abu Taleb, som dödades i attacken. En källa inom den libanesiska militären uppger för AFP att det är den högst rankade personen inom Hizbollah som har dödats under kriget mellan Israel och Hamas.

Ytterligare tre personer ska ha dödats i den israeliska räden.

Israel och Iranstödda libanesiska Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra sedan Gazakriget inleddes till följd av Hamas terrorattack mot Israel i oktober. Natten till tisdag dödades minst fem personer när israeliska stridsflyg slog till mot mål djupt in i Libanon. Enligt Israel var Hizbollah målet för räden.