Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Samtal om vapenvila resultatlösa

TT-AP

Publicerad 2024-08-26 02.14

CIA-chefen William Burns kan bara konstatera att helgens samtal för att få till en vapenvila i Gaza blev resultatlösa. Arkivbild.

Helgens möten i Kairo gav inget resultat men samtalen om en vapenvila i Gaza och frisläppande av Hamas gisslan ska fortsätta på lägre nivå, enligt vad en amerikansk regeringskälla uppger för AP.

Enligt vad Reuters rapporterar, med hänvisning till två egyptiska källor, har egentligen inga framsteg alls gjorts under de senaste samtalen, som inleddes i torsdags och pausades på söndagen.

Samtalen har nu pågått månad efter månad, nästan sedan inledningen av kriget efter Hamas terrorattack på Israel den 7 oktober. En del bedömare tvivlar om utsikterna för att lyckas och viljan hos parterna att nå fram, medan desperationen bland civila i Gaza ökar liksom bland israeliska anhöriga till den gisslan Hamas håller.

Den amerikanska källan hävdar att veckändans samtal var konstruktiva och att parterna vill se en ”slutlig och genomförbar överenskommelse.”

Helgens Kairo-möten hölls med USA, Egypten och Qatar som medlare mellan Israel och Hamas. CIA:s chef William Burns och David Barnea från Israels Mossad deltog medan Hamas indirekt hölls informerat om samtalen.

ANNONS