Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sabina

Hantverkare får inte rätt till JLC-guld

Publicerad 2024-10-25 13.33

Humortrion JLC består av Lucas Simonsson, Carl Déman och Jonas Fagerström (som inte är med i fastighetsbolaget). Arkivbild.

En rättslig tvist har pågått om de guldtackor som hittades gömda på en vind i Mölndal.

Nu slår förvaltningsrätten fast att guldet inte är hittegods – och snuvar därmed två hantverkare på fyndet.

Det osannolika fyndet hittades dolt i ett vindsutrymme i en villa i Mölndal förra hösten: tio kilo guld och fyra kilo platina värda flera miljoner kronor.

Sedan dess har det bråkats om vem skatten tillhör.

Flera olika parter har hävdat sin rätt – bland andra Youtube-stjärnorna Carl Déman och Lucas Simonsson som nyligen hade köpt fastigheten.

Men också de två hantverkare som hittade guldet och lämnade in det till polisen.

Avgörs i tingsrätten

Enligt förvaltningsrätten krävs dock att egendomen inte varit i någons besittning vid tidpunkten då den hittades för att lagen om hittegods ska kunna tillämpas.

Det innebär att hantverkarna inte har rätt till guldfyndet.

”Vi har funnit att det är osannolikt att egendomen oavsiktligt skulle ha hamnat på vinden dolt bakom någon form av hylla”, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Ann-Louise Björnsson i ett uttalande.

Förvaltningsrätten har däremot inte tagit ställning till vem som är guldets rättmätige ägare. Det är i stället en fråga som avgörs i Göteborgs tingsrätt.

Ekobrottshärva förklaring?

Carl Déman har i JLC:s podd ”Mellan himmel och jord” tidigare sagt att han först trodde att det rörde sig om ett skämt.

– Polisen sade bara ”jag förstår att du inte tror på det här” och att jag kunde göra ett motsamtal, jag har för mig att det heter så. Jag ringde till poliskontoret och fick det då bekräftat, att det var en polis som hade ringt. Jag trodde inte på det innan det, sade Déman då.

Varför guldet legat gömt och hur länge är fortfarande ett mysterium. En av teorierna är att det kan kopplas till en ekobrottshärva på 1990-talet där bland annat 60 kilo guld försvann, enligt Göteborgs-Posten.

Misstanken har uppstått eftersom en av väskorna som hittades i villan var stämplad med ”Tammstorp AB”, ett bolag som stod i centrum för härvan.

Även den tidigare husägaren samt hans syskon (via ett dödsbo) har gjort anspråk på skatten.