Aftonbladet

Dagens namn: Roland

S-förslag: 35 timmars arbetsvecka till 2035

Hanna Lindmark/TT

Hanna Rasmusson/TT

Uppdaterad 12.04 | Publicerad 08.00

Annika Strandhäll (S) är sammankallande för arbetsgruppen ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla”.

En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår att arbetstiden för heltid ska minskas från dagens 40 till 35 timmar per vecka. Förändringen föreslås ske stegvis och vara fullt genomförd till 2035.

– Det här århundradets viktigaste frihetsreform, säger Annika Strandhäll (S) under en pressträff.

– Vi tror att vi måste vara en fortsatt kraft för förändringar som kommer alla till del. En generell minskning av heltidsmåttet skulle innebära en stor frihetsreform för många som ha svårt att få livet att gå ihop. Det skulle förbättra mångas hälsa, arbetsliv och livspussel, säger Strandhäll som leder arbetsgruppen ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla”.

Knappt två procent av de arbetslösa är i arbetsmarknadsutbildningar i dag. I förslaget ska minst tio procent omfattas. Strandhäll pekar även på att arbetslösheten sedan 1990-talet legat på ungefär åtta procent, och att den ökat i år.

– Vi tror att genom att förkorta arbetstiden behöver också fler arbetsuppgifter fördelas på fler individer. Eftersom Sverige har en hög arbetslöshet finns en stor arbetskraftsreserv att tillgå.

Fler i arbete

TT: Det är arbetsbrist i flera yrken, bland annat inom vården och skolan, vad krävs för att reformen inte ska slå hårdare mot dem?

– Vi tror det är viktigt att man genomför det över ganska god tid. Om man tittar på hela vårt reformpaket skapar det fler möjligheter för fler att komma in på arbetsmarknaden.

Strandhäll menar att reformen kan göra att fler kan gå från deltid till heltid och att minskningen av arbetstid kan öka attraktiviteten.

Inga ”skräckexempel”

TT: Har ni gjort några konkreta beräkningar på vad detta kan komma att kosta?

– Vi har tittat på jämförelser både med arbetstidsprojekt som genomförts i Sverige och andra länder, och varit i kontakt med forskare och experter internationellt. Vi kan konstatera att kostnaderna inte tillnärmelsevis landar på de skräckexempel som förts fram i debatten.

Enligt Strandhäll är det inte aktuellt med en ökad arbetskraftsinvandring för att göra förslaget möjligt.

– Det viktiga är att vi tillvaratar de som står utanför arbetsmarknaden idag.

Den socialdemokratiska arbetsgruppen ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla”, överlämnar förslag på en genomgripande reform som de hoppas ska behandlas på S-kongressen nästa år.