Aftonbladet

Dagens namn: Roland

S-grupp: Inför 35-timmars arbetsvecka

Uppdaterad 14.29 | Publicerad 10.14

En socialdemokratisk arbetsgrupp vill införa 35-timmas arbetsvecka.

Förslaget har nu lämnats över till partistyrelsen och kan behandlas under S-kongressen nästa år.

– Nu är det dags, precis som andra länder i Europa och i Norden, att förkorta arbetstiden, säger Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

Den socialdemokratiska arbetsgruppen ”Ett hållbart och utvecklande arbetsliv för alla” vill minska heltidsmåttet för arbetstiden till 35 timmar per vecka, tillsammans med företrädare från Handels­anställdas förbund och GS-facket.

Enligt arbetsgruppen, som leds av Annika Strandhäll, ska sänkningen ske gradvis med start 2030. Därefter ska arbetstiden minska med en timme per år fram till 2035.

– Vi vet att det finns starka önskemål från en del håll om att politiken ska gå fram ännu snabbare med en sänkning av arbetstiden. Inte minst då vi ser att flera europeiska länder redan har 35 timmars veckor, säger Strandhäll vid pressträffen.

Annika Strandhäll.

Vill ha beslut nästa år

Förslaget har nu lämnats över till partistyrelsen som uppmanas behandla frågan på S-kongressen 2025.

Men det är fortfarande oklart hur de ställer sig i frågan och om det blir ett kongressbeslut redan nästa år.

– Jag hoppas verkligen på det, men vi får väl se. Diskussionen är definitivt på bordet, säger Annika Strandhäll.

Vill sjöstätta forskningsprojekt

Men först vill de utföra ett statligt finansierat forskningsprojekt, som i så fall skulle starta när nästa mandatperiod inleds 2026. En grupp på 5 000 anställda ska då går ner i arbetstid med bibehållen lön.

– Analyser av effekterna av det här skulle därmed kunna presenteras under den mandatperioden och användas som underlag inför beslut om arbetstids­förkortningar, säger Annika Strandhäll.