Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

USA visar upp ny superdrönare

Publicerad 2013-05-17

USA fortsätter sitt kritiserade drönarprogram och lanserar en ny stealthdrönare.

Den obemannade farkosten kan lyfta direkt från ett hangarfartyg och opererar med en slags artificiell intelligens.

Enligt kritiker är det ett stort steg mot "självstyrande mördarrobotar".

Den nya drönaren, "Northrop Grumman X-47B" visades upp för första gången i onsdags.

Till skillnad från tidigare drönare kan den lyfta och landa från ett hangarfartyg och är därmed inte beroende av ett flygfält.

Den är även utrustad med en superavancerad dator som på kommando från en fjärrkontroll kan använda en slags artificiell intelligens, korrigera kurser och kartlägga nya mål. Genom att mata in ett objekt drönaren ska spåra, till exempel en bomb, kan den navigera sig själv till målet genom gps och andra hjälpmedel, skriver Daily Mail

Självtänkande attackrobot

Det är ännu oklart om drönaren kommer kunna öppna eld utan en direkt "order" från den som styr den. Pentagon försäkrade förra året att ingen drönare någonsin kommer kunna bestämma när den ska attackera en människa.

Människorättsorganisationen Human Right Watch följer utvecklingen noga och har tidigare krävt ett förbud mot obemannade farkoster som bär vapen.

Efter visningen av den nya stealthdrönaren har oron ökat.

– Frågan är vad gränsen ska gå. Vi tycker att den har passerats när du har ett fullt självstyrande system som bär vapen. Människor måste fortfarande ha kontroll över vem som ska leva och vem som ska dö i en strid. Det kan inte vapensystemet själv avgöra, säger Steve Goose på Human Right Watch till Daily Mail.

Har ökat dramatiskt

USA:s drönarprogram sjösattes under George W Bushs tid som president. Under Barack Obamas tid i Vita huset har attackerna ökat dramatiskt. Totalt avfyrades 506 robotar från drönare enbart i Afghanistan förra året. Hur många som har dödats i drönarkriget finns det inga officiella uppgifter på - men i mars uppgav den republikanska senatorn Lindsey Graham att dödstalet var 4700.