Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Diplomatmord – i New York

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-24

Letar spår Polisen synar nu Cesar Mercados liv för att hitta ledtrådar till vem som attackerade och skar halsen av den 34-årige diplomaten.

Chauffören kom för att hämta den 34-årige diplomaten för ett möte i FN:s generalförsamling.

Men hittade Cesar Mercado mördad – med halsen avskuren.

Mördad Nicaraguas myndigheter släppte i natt den här bilden, tagen i maj 2009, på den mördade diplomaten Cesar Mercado, 34.

Nicaraguas 34-årige konsul i New York, Cesar Mercado, hittades i går död i sin lägenhet i Bronx.

Enligt New York-polisen hade diplomaten fått halsen avskuren och även knivskurits i magen.

Skulle hämta honom

Cesar Mercados kropp påträffades av hans chaufför som kommit för att hämta konsulen till en session i FN:s generalförsamling. Totalt skulle ledamöter från 192 länder samlas i FN-skrapan.

När chauffören kom till lägenheten stod dörren på glänt – och Cesar Mercados livlösa och nedblodade kropp fanns strax innanför.

Polis kallades till platsen och hittade två knivar som man misstänker är mordvapnen. En stekkniv som var 30 centimeter stor fanns i badrummet och en mindre kniv hittades i ett handfat.

”Inga fiender”

Cesar Mercado kom till USA för att jobba på FN 2001. Enligt vännen Amaparo Amador är mordet obegripligt:

– Han hade inga fiender. Han var älskad av alla som kände honom, säger hon till nyhetsbyrån AP.

– När jag först hörde om hans död utgick jag ifrån att han dött av naturliga orsaker eftersom jag inte kunde tänka mig att han mördats. Han var en perfekt person, underbar. Det känns som om ett av mina barn har dött.

Polisen kartlägger nu Mercados bekantskapskrets och hans sista timmar i livet i jakten på en gärningsman och ett möjligt motiv.