Fellandade planet kunde lyfta

Uppdaterad 2014-01-13 | Publicerad 2013-11-21

I går natt landade ett fraktplan av den större typen på en flygplats i Wichita i Kansas, USA.

Problemet var bara att det var fel flygplats och möjligheter att lyfta saknades.

Strax innan halv nio på kvällen i går, svensk tid, kunde planet lyfta trots allt.

På en ljudupptagning mellan flygplanets pilot och flygplatsledningen hörs hur piloten undrar var han har landat någonstans och förvånande får svar av ledningen att de befinner sig på Jabara flygplats. Du kan höra konversationen i tv:n ovanför.

Ett enormt fraktplan av typen Boeing 747 Dreamlifter landade i natt på fel flygplats och kunde inte lyfta igen, skiver CNN.

Planet, som lyfte från John F. Kennedy flygplats i New York, var på väg till det amerikanska flygvapnets flygbas McConnell men landade istället på Jabara flygplats i Wichita, Kansas.

Problemet med denna flygplats är att den är mycket liten och saknar förutom ett kontrolltorn en startbana som är tillräckligt lång för att ett plan av denna storlek ska kunna lyfta ifrån.

Bärningstruckarna gick sönder

Enligt Wichita stad, som driver och ansvarar för flygplatsen, skadades varken planet eller flygplatsen vid landningen.

Problemet som kvarstod under dagen var hur man skulle få bort planet från flygplatsen. En fullastad Boeing 747 Dreamlifter behöver en startbana på cirka 2 800 meter för att kunna lyfta.

Startbanan på Jabara flygplats är endast 1 860 meter.

Boeing skickade så kallade pushbacks, truckar som kör ut flygplan till startbanor, som skulle försöka flytta planet via land, men dessa gick sönder på väg till flygplatsen.

Kan lyfta

Under torsdagen hälsade en talesperson på flygplatsen att väderförhållandena var goda och att planet faktiskt ska kunna lyfta säkert från den korta startbanan eftersom en hel del av bränslet gick åt under den första resan från John F. Kennedy flygplats och som gjort planet betydligt lättare.

En pushback har under dagen flyttat planet till rätt startbana och ny besättning har nu anlänt för att flyga planet från Jabara flygplats till McConnells flygbas.

Cirka 20.20 på torsdagskvällen, svensk tid, kunde planet till slut lyfta ifrån Jabara flygplats.

ANNONS