Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

”Har börjat förstöra kemiska vapen”

Publicerad 2013-10-06

Inspektörer på plats i Syrien

Nu har förstörelsen av Syriens kemiska vapen påbörjats.

– Tunga fordon kommer att köra över och därmed förstöra stridsspetsar och kemiska bomber, säger en källa till AFP.

Ett team specialister påbörjade på söndagen arbetet med att förstöra Syriens kemiska vapen och produktionsanläggningar, rapporterar AFP.

Använder alla "lämpliga metoder"

En källa säger till nyhetsbyrån att kemvapeninspektörer som FN och antikemvapenorganet OPCW "har åkt till en plats där de påbörjat verifiering och förstörelse".

– Tunga fordon kommer att köra över och därmed förstöra stridsspetsar, kemiska bomber, och mobila och stationära blandnings- och påfyllningsenheter, säger källan till AFP.

Tidigare i veckan uppgav en talesperson för OPCW att alla "lämpliga metoder" kommer att användas för att se till att de syriska produktionsanläggningarna inte kommer att kunna vara i bruk och nämnde användning av sprängmedel, släggor och att hälla i betong som exempel, skriver AFP.

Ska vara klart nästa år

Inspektörerna anlände till Damaskus redan i tisdags för att förbereda arbetet.

Enligt ett FN-beslut ska uppdraget vara slutfört under 2014 och då ska uppskattningsvis bland annat tusen ton sarin och senapsgas ha förstörts på dussintals platser runt om i landet.

Samtidigt säger Syriens president Bashar al-Assad i en intervju med tyska Spiegel att hans regering gjort "misstag" under konflikten i landet, uppger AFP. Han nekar dock fortsatt till att det var hans styrkor som ligger bakom den kemiska attack som i slutet av augusti kostade hundratals människor livet.