Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Studentens affärsidé: Betala med handen

Publicerad 2014-03-27

Studenten Fredrik Leifland driver sitt drömföretag samtidigt som han pluggar på Lunds Tekniska Högskola.

Han har kommit på en lösning där du betalar i affären genom att scanna din hand – i stället för att använda kontokort.

– Jag tror att det är en lösning som kan underlätta för många människor, säger han.

Fredrik Leifland vid scannern som gör det möjligt att betala med handen.

I framtiden kommer du att kunna gå och handla utan att ha med dig varken kontokort eller pengar. Studenten Fredrik Leifland, som driver företaget Quixter, har skapat en lösning som gör att du kan betala med din hand.

Betalningen går till så att du slår in de fyra sista siffrorna i ditt telefonnummer och sen håller din hand ovanför en sensor. Sensorn läser av din hands unika venstruktur och fastställer att du är du. Hela betalningen går på under fem sekunder.

”Väldigt svårt att tappa bort”

Fredrik Leifland har studerat industriell ekonomi på Lunds Tekniska Högskola i fyra år och är just nu inne på sin masterutbildning med inriktning affär och innovation. Idén till betalningslösningen fick han 2012 när han stod i kön till kassan på ICA.

– Det är ofta köer i affärerna kring campus här i Lund. Jag började titta på vad det var som tog tid i kassan och det är inte att scanna in varorna. De i kassan är väldigt effektiva och duktiga. Det som tar tid är betalningen. Jag började fundera kring hur man kunna lösa problemet och snabba upp processen och kom fram till idén att handen vore ett smidigt sätt att betala med. Den är något som man alltid har med sig. Det är ett enkelt och handen är ju väldigt svår att tappa bort. En annan fördel är att du slipper oroa dig för att någon ska ta ditt kontokort och olovligt använda det, berättar han.

”På väg att spridas”

Till en början var Fredrik ensam på projektet – innan han fick med sig sin kollega Kalle Elmér.

– Han är ett tekniskt geni. Vi började utveckla det här tillsammans och lanserade allt den 4 februari 2013.

I dagsläget finns betalningslösningen på 15 ställen och har 1 600 användare.

– Det växer stadigt och det är på väg att spridas till större områden. Just nu finns det bara i Lund, men vi hoppas att det här ska spridas till så många som möjligt så snabbt vi bara hinner. Det är en tidsbesparing för handlarna och det är smidigare för dem som ska handla. Man behöver inte oroa sig för att glömma kortet eller att man ska komma ihåg sin kod.

En vanlig fråga som Fredrik får är om det går att hugga av en persons hand och betala med den avhuggna handen.

– Det går inte. Det vi tittar på är strukturerna på venerna i handflatan och för att det ska fungera måste det pumpa blod genom venerna.

”Är så roligt”

För Fredrik är det hektiska, men intressanta dagar då han både ska hinna med studierna och företaget.

– Någon fritid har jag inte längre, det blir långa dagar alla dagar i veckan. Samtidigt tycker jag att det här är så roligt att jag ser det mer som en hobby. På så sätt kan man säga att jag har en fritid och utövar min hobby.

Tjänar du pengar på företaget?

– Inte primärt. Jag gör det här för att det är roligt. Jag älskar att driva företag och komma på smarta lösningar på problem. Det är det som är drivkraften i grund och botten. Sedan att det blev den här idén jag satsade på beror på att det finns ett behov och en ekonomisk hållbarhet.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tror att det här är en lösning som kan underlätta för många människor. Förhoppningsvis kan vi jobba med det här när vi är färdiga med våra studier. Det här är det roligaste vi har gjort. Drömmen vore att vi kan ta examen och jobba med det här projektet på heltid.