Björk: ”För många drar undan mattan”

Publicerad 2014-05-12

Vänsterpartiets toppkandidat till EU-valet Malin Björk (V)

Vänsterpartiets EU-toppkandidat Malin Björk, 41, stod upp i flygplanet för att stoppa utvisningen av en småbarnsfar i Östersund och fick resenärerna med sig.

I Bryssel kämpar hon dagligdags för jämställdhet.

– Jag är först och främst medmänniska.

Du har suttit i EU-parlamentet som tjänsteman i fem år. Vad har du bidragit med?

– Mycket utav arbetet i Europaparlamentet är opinionsbildande och pådrivande, att flytta fram positionerna och på något sätt göra att fler och fler antar en mer progressiv syn på jämställdhet och de feministiska frågorna. Det har vi gjort och fått igenom jättemycket bra opinionsbildande rapporter i jämställdhetsutskottet. Både allt ifrån situationen för papperslösa kvinnor och våld mot kvinnor. Vi drev också frågan om svensk sexköpslag och har fått väldigt positivt genomslag för det arbetet. Det är vi stolta över.

V kör samma slogan till EU-valet som till riksdagsvalet, "Inte till salu". Hur ska ni kunna stoppa vinster i välfärden på EU-nivå?

– Vi sett att EU:s ekonomiska politik har gjort att man har avreglerat, privatiserat. I Portugal, Spanien, Irland och Grekland har man tvångsprivatiserat och lagt ner välfärdstjänster. Det är en väldigt tydlig koppling till en nedrustning av välfärden och EU:s ekonomiska politik och centralstyrning. Den motsätter vi oss och jobbar i solidaritet med vänsterrörelser i de här länderna.

Ni är även mot frihandelsavtalet mellan USA och EU, TTIP. Varför då?

– Om vi får till ett förbud mot vinster i välfärden i Sverige efter valet i september så kan de här amerikanska storföretagen som riskkapitalbolagen som äger exempelvis Carema och andra stämma Sverige för ett sådant beslut. Därför att deras vinstuttag naturligtvis begränsas eller påverkas utav det.

Både de borgerliga partierna, Socialdemokraterna och LO ställer sig positiva till det här avtalet. Gynnar inte avtalet svensk ekonomi?

– Jo men, vi tror både på en handel och ekonomi som faktiskt fungerar i samklang med mänskliga rättigheter och arbetsrätt med bra miljöpolitik och miljökrav.

Hur kan man förändra välfärden på EU-nivå? Handlar det inte bara om opinionsbildning?

– Nja, det är ändå så att på EU-nivå så ser man en centralisering av den ekonomiska makten genom att man antar flera instrument. Från Vänsterpartiets perspektiv så agerar vi i solidaritet med andra länder som drabbas av den här politiken. Om arbetsrätten fullständigt sätts ur spel i Portugal och Grekland så tycker inte vi att det är okej bara för att det inte ännu händer här i Sverige. Kan man åsidosätta arbetsrätten i ett land så kan man ju göra det i ett annat också. Det är en slags politisk dagordning som drivs som är jätteoroväckande.

Vänsterpartiet vill vässa sin feministiska profil. Det är bland annat därför som du seglade upp som toppkandidat. Hur känns det att vara en följd ut av det?

– Vi är ett feministiskt parti med feministisk politik i innehållet men vi har också sagt att det är viktigt med representation och makt och därför så ville medlemmarna se en kvinna på första plats helt enkelt.

Hur ser du på kvotering?

– Jag är positivt till kvotering.

Hur kommer feminismen märkas i Europaparlamentet om du får komma med dit?

– Förutom att driva frågorna kring våld mot kvinnor, rätten till abort och sexualitet så vill jag också att vi ska vässa oss när det gäller den ekonomiska politiken och välfärdsfrågorna från ett feministiskt perspektiv. Man drar undan mattan ute i Europa för jämställdheten när man lägger ner barnomsorg, äldreomsorg och när kvinnor får ta över det obetalda omsorgsarbetet som blir över. På EU-nivå har det skett en förskjutning i och med den hela högervridningen av den ekonomiska politiken. Jag skulle lyfta in och tillbaka frågor om välfärd och ekonomisk självständighet för kvinnor.

Vad vill du åstadkomma under de kommande fem åren?

– Jag hoppas kunna stoppa frihandelsavtalet. Speciellt den delen som handlar om demokratibiten. Jag tänker inte rösta ja till att man kan stämma staten. Jag hoppas att kunna bidra med till att EU antar en strategi mot våld mot kvinnor.

I EU-parlamentet sitter Vänsterpartiet i gruppen GUE/NGL där det ingår även kommunistiska partier. Hur ser du på att samarbeta med dem?

– I partigrupperna i Europaparlamentet finns det partier som är mer systerpartier än andra. Så är det för alla de politiska partierna om man tittar och synar de lite mer.

I april ställde dig upp i ett flygplan för att stoppa utvisningen av en småbarnsfar i Östersund. Varför gjorde du det?

– Jag agerade som medmänniska, som medborgare. Jag agerade utifrån det som jag kände var riktigt och rätt i det läget. Det handlar om en småbarnsfar som har två barn, två månader och fyra år. Då skulle man slita honom från sina barn. Det kan inte jag se är för barnens bästa. Vi har skrivit under FN:s barnkonvention. Barnens bästa ska alltid gå först. Det kan inte anses vara respekterat i det här fallet. Familjeåterförening, anknytning, är en mänsklig rättighet och ingenting som vi ska kompromissa så lätt med. Därför så upplyste jag de andra passagerarna om man hade den här möjligheten att inte knäppa på sig sitt säkerhetsbälte om man inte ville medverka till det.

Var det en politisk aktion från din sida?

– Nej, det var en aktion som människa och medmänniska och medborgare. Jag har fått tid i efterhand och funderat lite mer över det. Då fanns inte mycket tid att fundera. Jag har också fått frågan om det är okej för politiker att agera. jag har kommit fram till att ja, det är kanske extra viktigt som politiker. Att man förblir och inte avskalas sin medmänsklighet. Utan att man faktiskt får lov att förbli medmänniska först och främst och medborgare och inte blir något väsensskilt, som inte längre får har det här. För det kanske är då politiken går snett. Det har jag landat i.

Du blev också polisanmäld. Hur ser du på det?

– Jag har inga kommentarer kring det. Jag har inte hört någonting. Jag blev mycket förvånad. Det var märkligt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln