Visst går det att bygga billigt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-20

Här lyckas man med det som inte går i Stockholm

BILLIG SJÖUTSIKT Martin Larsson på Familjebostäder visar Göteborgs nya höjdare: hyreslägenheter i bästa utsiktsläge i Sannegårdshamnen.

GÄVLE/GÖTEBORG

En tvårummare med sjöutsikt i Göteborgs finaste kajläge – för 5 500 kronor i månaden.

Det du, bostadsminister Lars-Erik Lövdén!

I dag debatterar han byggkostnader i Gävle.

Här kan Aftonbladet visa att det går att bygga billigt – om man vill.

Vi har länge granskat de orimliga byggkostnaderna. Startat en bostadsdebatt som nu dominerar under valåret.

I Göteborgsregionen, i Skåne och även på flera andra håll i landet lyckas man med det som missats i framför allt Stockholmsregionen: att bygga billiga hyreslyor.

– Vi gav oss katten på att även ett kommunalt hyresbolag kan klara detta till och med i fint sjöläge, säger Martin Larsson, förvaltningschef på allmännyttiga Familjebostäder i Göteborg. Hyran hamnar på 1 350 kr/kvm/år, vilket blir 5 500 kr/mån för en hyfsad tvåa på 45 kvm.

Hyresboende gynnas

Då ligger hyreshuset oslagbart med bästa sjöutsikten i hela nya Sannegårdshamnen vid Göteborgs inlopp. HSB och Riksbyggen, som säljer bostadsrätter för många miljoner, placeras längre in. För första gången gynnas vanligt hyresboende i stället för lyxiga bostadsrätter.

I Stockholm, exempelvis nya Hammarby sjöstad, är det tvärtom. Där hamnar de få hyreslägenheterna längre in och kostar minst 500 kr mer i månaden än Göteborgstvåan. I nyaste husen begärs 6 200 kr/mån för motsvarande lya.

Stockholms city värst i landet

I Västra hamnen i Malmö är hyran för tvåan nästan 7 000 kr/mån.

Värst i landet är ändå just nu nybyggda ettor på 30 kvm i Stockholms city, som ska hyras ut för svindlande 6 500 kr/mån. Omräknat till Göteborgstvåans storlek skulle det bli 9 750 kr/mån!

Även i Kungsbacka – en typisk gräddhylla söder om Göteborg – klarar kommunala Eksta Bostads AB lågprislägenheter i granna hyresvillor. Minsta tvåan på 47,5 kvm kostar där bara 3 740 kr/mån, en stor trea 5 236 kr/mån.

– Vi håller oss till en beprövad hustyp och styr byggandet med god värmeekonomi, då är det inte så svårt, säger Ekstachefen Lars Tirén.

– Det behöver inte vara dyrare att bygga i exempelvis Värnamo än i Stockholm, säger Sonny Modig vid Boverkets byggkostnadsforum. Men byggpriserna skenar ofta i storstäderna därför att marknadens parter i de heta regionerna helt enkelt förväntar sig att få ut mer av kakan.

Här lyckas man bygga billiga hyreshus

Lennart Arnstad, Bostäder

ANNONS

Följ ämnen i artikeln