Mönsterelev mördade skolkamrater

Uppdaterad 2012-12-15 | Publicerad 2008-02-15

27-åringen köpte grovkalibriga vapen nyligen – smugglade in dem i gitarrfodral

Han studerade bland annat kriminologi och hade fått beröm av lärarna.

Vapnen smugglades in i skolan i ett gitarrfodral innan massakern började igår.

Idag avslöjade polisen att mördaren köpte två av vapnen för mindre än en vecka sedan.

Sammanlagt 21 personer träffades av skott innan gärningsmannen Steven Kazmierczak, 27, vände vapnet mot sig själv igår kväll svensk tid.

Natten mot fredag avled ytterligare ett offer och sex personer har nu dött i den senaste skolmassakern, inklusive gärningsmannen.

Mönsterelev

Idag avslöjade polisen att mördaren var en tidigare mönsterelev som tog examen i sociologi 2006.

– Vad vi vet så var han fortfarande inskriven på skolan, sa polischefen Don Grady idag vid en direktsänd presskonferens vid universitetet Nortern Illinois.

Cirka 25.000 elever är inskrivna vid skolan. Nu erbjuds både elever och närstående krishjälp.

– Vi vet inte ännu hur många skott han avfyrade. Men vi har hittills hittat 48 tomhylsor, plus sex tomma hagelpatroner, sa Grady.

– Och vi vet att han laddade om hagelgeväret.

Köpte vapnen själv

27-åringen hade sammanlagt fyra skjutvapen med sig – tre grovkalibriga pistoler kaliber 9 mm plus ett nyinköpt pumphagelgevär med plats för tolv patroner i magasinet.

Två av pistolerna inhandlades redan förra året - en den 30 december och den andra den 6 augusti. Och Kazmierczak hade giltig licens.

– Den 9 februari köpte han hagelgeväret och ytterligare en 9 mm pistol i samma butik, en lokal vapenhandlare. Han hade rätt att inneha vapen och såvitt vi vet finns inget som kunnat stoppa köpet, sa polisen.

Enligt polisen hade 27-åringen gömt vapnen i ett gitarrfodral. Han hade en rock över när han tog sig in i salen där massakern inträffade.

– Vi vet inte hur länge han befann sig på skolan med vapnen. Men vi vet att han hann börja skjuta och avsluta på kort tid.

Tog medicin

Polisen avslöjar också att gärningsmannen hade tagit receptbelagda läkemedel fram tills nyligen.

– Vi vet att han fram tills för några veckor sedan tog medicin. Vilken kan vi inte avslöja. Men vi vet att han slutade nyligen och det finns uppgifter om att han upppträtt irrationellt efter det.

Senare på fredagen berättade

Enligt både polisen och skolan finns inga uppgifter om att man uppfattat 27-åringen som hotfull eller farlig tidigare.

Tvärtom.

– Han var en mönsterelev som fått beröm för sitt arbete. De som kände honom har berättat att han var en duktig student och man har uppfattat honom som en helt normal person, sa Grady.

I samband med sociolog-examen för två år sedan uppmärksammades Steven Kazmierczak för ett specialarbete om det amerikanska fängelsesystemet. Han fick beröm också för en studie om varför fångar skadar sig själva i fängelset.

Polisen har inte hittat varken brev eller annat som förklarar varför Kazmierczak bestämde sig för att bli mördare Men man tror att massakern var planerad.