Kims inre krets dök oväntat upp på möte

Publicerad 2014-10-05

Nya spekulationer om vad som hänt diktatorn

Enligt nyhetsbyrån AP är det första gången på fem år som så högt uppsatta nordkoreaner deltar i en liknande dialog och det beskrivs som betydelsefullt.

Spekulationerna om vad som hänt Nordkoreas diktator har fått nytt bränsle.

Tre representanter från Kim Jong-uns inre krets dök oväntat upp i Syd­korea i går. Det har inte hänt på fem år.

Nu har länderna kommit överens om att inleda nya samtal på hög nivå.

Det har gått en månad sen den 31-årige nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un ­senast visade sig offentligt. Landets statsmedier har meddelat att Kim Jong-un ”lider av obehag”.

Torkel Stiernlöf är Sveriges ambassadör i Nordkorea.

– Sakläget känner vi till. Vi har inte tillgång till ­någon särskild information, så det finns inte mycket att kommentera, säger han.

Nu har tre personer ur den nordkoreanska diktatorns inre krets oväntat dykt upp i Sydkorea. Det har fått spekulationerna att ta fart igen.

När de asiatiska spelen avslutades i Inchon, i nordvästra Sydkorea, i går så mötte nordkoreanerna en grupp sydkoreanska representanter. De kom överens om att återuppta samtalet, som varit vilande sedan ­februari, om att förbättra den frostiga relationen mellan länderna.

Är betydelsefullt

Enligt nyhetsbyrån AP är det första gången på fem år som så högt uppsatta nordkoreaner deltar i en liknande dialog och det beskrivs som betydelsefullt.

En av de tre delegaterna var Hwang Pyong-So. Enligt medier i Sydkorea och ­Japan kan det vara han som nu har makten. Med helgens resa ville han känna sig för på södra sidan gränsen, skriver TT.

Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, vill tona ner betydelsen. Han tror i stället att gårdagens oväntade besök i Sydkorea är ett tecken på att Kim Jong-un fortfarande ”sitter i ­sadeln och har kontroll”.

– De tre personerna finns i, vad jag förstått, Kim Jong-uns närmsta krets. Om det varit personerna som man inte associerar med honom hade man haft större anledning att funderat över vad som hänt. Men samtalen är positiva. Förhoppningsvis leder det till att man får igång familjeåterföreningarna och en konstruktiv ­dialog, säger Niklas Swanström.

”En statshemlighet”

Diktatorns övervikt och en skadad vrist anges som orsak till den långvariga frånvaron.

– Ledarens hälsotillstånd har tidigare varit en statshemlighet som ingen representant skulle säga ett ord om, säger Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur på Stockholms universitet.

Att nordkoreanska diktatorer plötsligt försvinner från offentligheten har hänt tidigare. Men det här är Kim Jong-Uns första frånfälle.

– Nordkorea är ett land draperat i mystik. Osäkerheten och frånvaron av information spelar de på. Det är en oerhört framgångsrik strategi, säger Niklas Swanström.