”Kim Jong-un har inte kontroll i Nordkorea”

Publicerad 2014-10-03

Svensk författare: ”Han kanske faktiskt inte lever”

Kim Jong-un Skadad? Eller bortmanövrerad? Vid liv?

Högt uppsatta nordkoreaner i exil menar att landet befinner sig i ett slags inbördeskrig.

En liknar Kim Jong-un vid en marionettdocka.

Den verkliga makten ska ligga i ett departement som slutat ta order från ledaren.

Svenske författaren Magnus Utvik säger att Kim Jong-un kanske inte ens är vid liv.

Det var i september som tidigare högt uppsatta diplomater och militärer från Nordkorea höll konferens i Nederländerna. På agendan stod Nordkoreas tillstånd och inte minst statusen för den nuvarande ledaren, Kim Jong-un, rapporterar Vice News.

Som Aftonbladet tidigare har skrivit om så har Kim under flera veckor hållit sig borta från offentligheten. I ett inslag i landets enda tv-kanal berättades att Kim lider av ”obehag”. Uppgifter i sydkoreanska medier gjorde nyligen gällande att ledaren ska ha fått problem med sina vrister, efter att ha gått upp mycket i vikt under kort tid.

Förra veckan öppnade parlamentet i Nordkorea. Då närvarande inte Kim Jong-un.

På konferensen i Nederländerna höll Jang Jin-sung, tidigare aktiv inom det nordkoreanska kontraspionaget, öppningstalet i vilket han menade att ledarens position märkbart har försvagats. Departementet för organisation och riktning, OGD, rapporterade förut bara till Jong-uns pappa Jong-il. De ska ha slutat ta order från den nuvarande ledaren och ska enligt Jang Jin-sung ha tagit över kontrollen av Nordkorea.

En marionett som styrs

Kim Jong-un ska fortfarande ha många stom stöder honom och en kamp ska enligt Jang pågå i landet.

– På ena sidan har vi människorna som vill behålla regimens monopol. På andra sidan kanske man inte kämpar mot regimen, men på ett politiskt plan vill få inflytande, säger Jang till Vice News.

Tidigare i veckan spreds rykten på det kinesiska sociala mediet Weibo om att en statskupp ägt rum i Nordkorea. Jang Jin-sung menar att kuppen i själva verket ägde rum 2013 och att Kim Jong-un bara fungerar som en marionett som ledare från OGD styr.

Själva kuppen bestod i avrättningen av Kims farbror.

– När Jang Sung-taek avrättades så bröts allt itu. Det går bara inte att röra en medlem ur Kim-familjen offentligen...det är OGD:s sätt att legitimera sig själva. De menar att ingen är mer legitim än vad de själva är. Med Jang borta är Kim Jong-un nu omringad av OGD.

Även Remco Breuker, professor i Koreastudier vid Leiden-universitetet i Nederländerna, håller med om analysen.

– Den verkliga makten finns i det departementet, OGD, som formades till byråkratisk perfektion av Kim Jong-il. När han levde styrde han i praktiken departementet. Det gör inte Kim Jong-un. Det tjänar honom, men än mer tjänar det arvet efter Kim Jong-il. De två sakerna betyder inte alltid samma sak.

”Kanske faktiskt inte lever”

Den svenska kulturjournalisten och författaren Magnus Utvik befann sig på konferensen utanför Amsterdam. Han berättar i Sveriges Radios program Studio Ett att totalt sju avhoppare deltog vid konferensen och att alla var eniga om att det var mycket märkligt att Kim Jong-un inte närvarade vid parlamentets öppnande.

– Under konferensen spekulerades det i om han någonsin kommer att komma tillbaka, säger Magnus Utvik i programmet.

Han pratade under konferensen med Jang Jin-sung och denne berättade för Utvik att:

”Kim Jong-un vill egentligen bara vara på Disneyland och titta på snygga tjejer. Han vill inte styra världens hårdaste diktatur. Han har gått in i väggen och är djupt, djupt deprimerad”.

– Kan man inte ens rullas in i rullstol vid parlamentets öppnande är det givetvis en väldigt allvarlig situation. Han kanske faktiskt inte lever, eller är så sjuk att man inte kan visa upp honom i tv, säger Magnus Utvik i Studio Ett.