Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Experten: Risk att även den svenska regeringen övervakas

Publicerad 2014-12-13

Utanför riksdags- och regeringsbyggnaderna i Oslo finns avancerad spionutrustning som kan övervaka all mobiltrafik i området.

Och det finns ingen anledning att tro att Sverige är förskonat.

– Fram till i går hade jag sagt att risken var ganska liten, men jag får kanske revidera den uppfattningen nu, säger Leif Nixon på på Nationellt superdatorcentrum.

Den norska säkerhetstjänsten utreder just nu avancerad spionutrustning som installerats kring landets riksdags- och regeringskvarter. Under fredagen avslöjade Aftenposten att all mobiltrafik i området kan vara övervakad. Tidningen har upptäckt ett nät av falska basstationer, så kallade IMSI-catchers, runt de känsliga byggnaderna.

Aktörer på nationsnivå

Leif Nixon, säkerhetschef på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet, säger att de falska basstationerna lurar mobiltelefoner att ansluta till dem i stället för de stora operatörernas riktiga basstationer. På så sätt kan de identifiera telefonerna som passerar och avlyssna mobiltrafiken i området.

– De behöver inte vara särskilt stora. En liten elektroniklåda som får plats i en väska, ganska anonym. Ser man en sådan kan man inte direkt avgöra vad man tittar på, säger Leif Nixon.

Enligt Leif Nixon tyder allt på att en annan nation ligger bakom övervakningen.

– Är det så att man avlyssnar och kanske attackerar mobiltelefoner kring regeringsbyggnaden så är det ganska uppenbart att det rör sig om aktörer på nationsnivå. Men från vilken sida är svårt att säga, det har ju visat sig att både USA och Storbritannien har avlyssnat sina allierade, så det kan ju lika gärna vara de som Ryssland, som man annars kanske tänker på.

”Väldigt lite man kan göra”

Efter Aftenpostens avslöjande tror Leif Nixon att det finns en risk att mobiltrafiken även kring Sveriges riksdags- och regeringsbyggnader är övervakad.

– Fram till i går hade jag sagt att risken var ganska liten, men jag får kanske revidera den uppfattningen nu. Om det visar sig att även små länder som Norge är intressanta för angriparna är risken större att det även finns i Sverige.

Och om så är fallet är det väldigt svårt att skydda sig, säger Leif Nixon.

– Ja, har man en vanlig mobiltelefon finns det väldigt lite man kan göra.

Men om nu Aftenposten kan upptäcka den här övervakningen, borde då inte regeringen själva också kunna göra det och sedan på något sätt slå ut den?

– Att detektera övervakningen är inte jättesvårt, det stora problemet är att man måste fara runt och lyssna efter radiosignaler överallt. Det är ganska arbetsintensivt.