Norska politiker övervakas med mobilspionage

Publicerad 2014-12-13

Stortinget i Oslo.

Norska säkerhetstjänsten utreder avancerad spionutrustning som installerats kring landets regeringskvarter.

Enligt tidningen Aftenposten kan all mobiltrafik i det känsliga området övervakas.

– Det mesta pekar mot främmande makts underrättelsetjänst, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun till Aftonbladet.

Tidningen Aftenposten avslöjade på fredagen ett nät av falska basstationer, så kallade IMSI-catchers, som finns installerade kring det norska regeringskvarteret, Stortinget och statsministerns bostad. Det handlar om avancerad spionutrustning som kan övervaka mobiltrafik i områdena - allt från avlyssning av samtal och mobilsurf till mobilägarens geografiska placering.

”Avancerad utrustning”

Tidningen har under två månaders tid kartlagt den pågående övervakningen med hjälp av pejling i området.

Den utplacerade utrustningen kostar enligt Aftenposten mellan 500 000 och två miljoner norska kronor och ska ha varit i påslaget läge - de små sändarna har registrerat mobiltelefoner som funnits i inom en radie på cirka 500 meter.

Utrustningen är förbjuden att säljas till privatpersoner i nato-länder.

– Bara resursstarka organisationer kan använda den här typen av tekniskt avancerad utrustning som vi ser här, säger Jahn-Helge Flesvik, chef på säkerhetsföretaget Aeger Group till Aftenposten.

Utreds av säkerhetspolis

De norska säkerhetstjänsterna PST och NSM uppger att de inte har något med spionutrustningen att göra. Efter att ha tagit del av Aftenpostens dokumentation påbörjades en undersökning av den illegala verksamheten i centrala Oslo.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Särskilt eftersom det berör skyddsobjekt som regeringskontoret, säger Hans Christian Pretorius på NSM, till Aftenposten.

Tidningen uppger att det är oklart om spionutrustningen kommer från kriminella eller främmande makts underrättelsetjänster.

Den svenska säkerhetsexperten Joakim von Braun säger att mycket pekar på att det handlar om det senare alternativet.

– Det finns en hel radda av tänkbara gärningsmän, främmande makt, terrorister, journalister, konkurrerande politiska partier. Men det troliga är att det är någon som är van att utnyttja olovliga och illegala arbetsmetoder, alltså främmande makts underrättelseorganisationer.

Kan finnas i Sverige

Han uppger att de falska basstationerna skickar ut en starkare signal än vad det legala mobilnätet förmår göra. Det leder till att den drabbade mobiltelefonens trafik tillfälligt flyttas över till den falska sändaren.

– Om du har en vanlig okrypterad telefon är det inga problem att dina samtal blir helt avlyssnade. Dessutom kan information om själva telefonen och abonnemanget plockas in, till exempel för att klona kortet som i sin tur kan kopieras så att all mobiltrafik kan avlyssnas var än du befinner dig, säger Joakim von Braun.

Han uppger att risken är överhängande att liknande spionsystem kan finnas installerad också på svensk mark.

– Därför vet jag också att många i regeringen, försvaret och ud har renodlade kryptotelefoner. Det visar att det här är ett hot man tar på allvar eftersom de här kryptomobilerna kostar en hel del, säger Joakim von Braun.

ANNONS