Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Fyndet: Mystisk hjälpraket på ryska missiler

Publicerad 2022-03-15

De ryska kortdistansrobotarna Iskander-M har utrustats med en mystisk tillsats.

Den skjuts ut som lockbete för inkommande luftvärnsmissiler och försöker störa ut radarsignaler, uppger New York Times.

Följ ämnen
Ukraina

Den ballistiska roboten Iskander-M har en räckvidd på drygt 30 mil och avfyras från mobila ramper. Rysk militär har använt den flitigt under invasionen av Ukraina.

Nu skriver New York Times att robotarna har utrustats med en tidigare okänd hjälpraket. Den skjuts ut när Iskander-M känner av att den är måltavla för inkommande luftvärnsmissiler.

Hjälpraketen avger en värmesignatur som är tänkt att fungera som lockbete och är dessutom utrustad med elektronik för att störa ut radar, uppger en amerikansk underrättelsekälla för tidningen.

Upptäckten kan vara en av förklaringarna till varför Ukrainas luftvärn haft problem att skjuta ner roboten, skriver New York Times.

Förklarar problemen

Bilder på en mystisk vit-orange miniraket började spridas i sociala medier i Ukraina för två veckor sedan. Militära experter trodde först att det var granater från klustervapen som hittats på marken.

Upptäckten att den i stället är en tillsats till Iskander-M kan enligt New York Times vara en av förklaringarna till varför Ukrainas luftvärn haft problem att skjuta ner roboten under kriget.

Det har sedan 70-talet funnits liknande tillsatser på kärnvapenmissiler, men enligt tidningens uppgiftslämnare är detta första gången sådana motmedel hittas på robotar med konventionella stridsspetsar.

”Beredda släppa ifrån sig teknologin”

Fyndet visar också att ryska militären är beredd att riskera att hjälpraketen hamnar i Natos händer och att luftvärnssystem i väst kan programmeras om för att inte bli lurade.

– Det antyder att det här kriget är så viktigt för ryssarna att de är beredda att släppa ifrån sig teknologin, säger Jeffrey Lewis, professor i icke-spridning vid Middlebury-institutet i Kalifornien, till NY Times.