WHO:s oväntade corona-hyllning till Sverige
Uppdaterad 2020-07-06 | Publicerad 2020-07-05
Den svenska strategin för att hantera pandemin har milt uttryckt kritiserats.
Men nu lyfter WHO:s generaldirektör plötsligt Sverige som ett gott exempel.
– Sverige har gjort något mycket viktigt som andra länder bör lära av, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus till Svenska Dagbladet.
Sverige har bland de högsta dödstalen per capita i världen. Samtidigt har vi valt ett betydligt mer frisläppt förhållningssätt till virusutbrottet jämfört med andra länder – vilket kritiserats från många håll.
För bara någon vecka sedan pekade WHO ut Sverige som ett riskland.
Sedan backade organisationen.
Och i en intervju med SvD går nu generaldirektören för WHO, Världshälsoorganisationen, ut med en ny – positiv – synvinkel på Sveriges strategi. Särskilt hyllas den nya coronakommission som tillsatts.
– Dödstalen i Sverige nådde sin kulmen i april. Sedan dess har de dalat stadigt, och var de lägsta under förra veckan. Detta är mycket uppmuntrande, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus till SvD och fortsätter:
– Sverige har gjort något mycket viktigt genom att starta en utredning för att förstå hur strategin fungerat. WHO uppskattar verkligen detta initiativ, som även andra länder bör ta lärdom av.
”Imponerande”
WHO:s chef för katastrofberedskap, Mike Ryan, understryker att Sveriges höga dödstal är problematiska – och lyfter i synnerhet det faktum att man ännu inte lyckats få ner R-talet, alltså den siffra som visar hur många en smittad person sprider vidare viruset till.
R-talet har legat ganska konstant kring ett.
Men Mike Ryan säger att WHO uppskattar hur Sverige ”öppet erkänner osäkerhet” kring vilken strategi som är bäst – samt det faktum att man lutar sig mot experter i sina beslut kring åtgärder.
– Det är imponerande hur svenska beslut fattats baserade på vetenskapliga tolkningar av fakta och inte politiska tolkningar av fakta, säger Mike Ryan till SvD.
PODD Om rehabilitering efter corona
Hur går det egentligen till? Vad vet vi – och vad vet vi inte?