Tegnell om att WHO backar: ”Jättebra”
Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-06-26
Sverige pekades ut som ett av elva riskländer av WHO under torsdagen.
Men nu backar världshälsoorganisationen delvis och kallar Sveriges smittspridning för stabil.
– Det här var budskapet vi försökte få fram. WHO lyssnade på vad vi sa och det är jättebra, Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Elva länder pekades ut som riskländer av världshälsoorganisationen WHO, under torsdagen. Utöver bland annat Azerbajdzjan, Kirgizistan och Ukraina finns Sverige med på den listan.
Organisationen beskrev Sverige som ett land där smittspridningen kraftigt går uppåt och att det finns en risk att sjukvården inte kommer att kunna klara av situationen.
Anders Tegnell var väldigt kritisk till WHO:s uttalande.
– Det är ett totalt misstag, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.
WHO backar
Nu verkar det som att Anders Tegnell delvis hade rätt. WHO backar nämligen från delar av uttalandet under fredagseftermiddagen, rapporterar Ekot.
De skriver i ett uttalande att Sveriges smittspridning ser stabil ut och att den svenska sjukvården faktiskt ser ut att kunna hantera den rådande situationen.
WHO skriver i ett pressmeddelande att ”Den svenska regeringen har ökat testningen och att detta reflekteras i statistiken av nya fall”.
Trots att WHO backar från delar av uttalandet finns Sverige fortfarande med på organisationens lista över riskländer.
Tegnell om beslutet
Anders Tegnell är nöjd med WHO:s beslut.
– Det här var budskapet vi försökte få fram. WHO lyssnade på vad vi sa och det är jättebra, säger han.
Han menar att WHO kollar på för få variabler när de menar att Sverige är ett riskland.
– Det här är en så komplex situation. Så att bara kolla på smittspridningen räcker inte, säger Anders Tegnell.
Flera positiva trender
De konstaterar även att den finns flera väldigt positiva trender i Sverige. Bland annat skriver de att antalet allvarliga sjukdomsfall minskar och att antalet som tas in för intensivvård blir allt färre, enligt Ekot.
WHO noterar även att Sverige fortfarande har en allmän smittspridning och att antalet fall per 100 000 invånare är relativt högt i landet.
PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi
Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.