Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Organisationer: Vitvalen Hvaldimir blev skjuten

TT

Uppdaterad 14.26 | Publicerad 10.52

Vitvalen Hvaldimir matas med fisk i april 2019.

Den påstådda ”spionvalen” Hvaldimir sköts till döds, hävdar organisationerna One Whale och Noah.

Djurrättsrörelserna har upprättat en polisanmälan med anledning av valens död, uppger de i ett pressmeddelande.

Norsk polis bekräftar att de mottagit en anmälan kring Hvaldimirs död, skriver nyhetsbyrån NTB. Sørvest polisdistrikt ska nu ta ställning till om en utredning ska inledas.

Enligt organisationen One Whales ordförande finns det tydliga tecken på att någon avsiktligen tagit livet av den tama valen.

”Jag har tillbringat väldigt mycket tid med Hvaldimir de senaste fem åren och känner honom väldigt bra. Så då jag såg hans kropp och de många skadorna kunde jag omedelbart se att han dödats av skott”, säger ordföranden Regina Haug enligt norska medier.

”Jag såg en kula som satt fast i hans kropp, så det fanns inga tvivel om att det här vänliga djuret hade blivit meningslöst dödad.”

I pressmeddelandet finns bilder som påstås visa ett skotthål i Hvaldimir.

Vitvalen upptäcktes för första gången i slutet av april 2019 och uppmärksammades eftersom han var mycket kontaktsökande. Han var dessutom utrustad med en kamerasele märkt ”Utrustning från Sankt Petersburg” – vilket ledde till spekulationer om att han tränats för att utföra ryska spionärenden.

Hvaldimir hittades död i lördags i vattnet utanför norska Stavanger. Han obducerades i måndags, men enligt norska TV 2 väntas rapporten först om tre veckor.

ANNONS