Skallerorms-tv alternativ till älgvandring

TT-AP

Publicerad 02.55

Ormsiesta vid ormboet i norra Colorado. Men skallerormarna där går att följa i realtid, dygnet runt, på nätet.

Den som tröttnat på stora älgvandringen och letar efter något giftigare kan gå in på nätet och följa några tusen skallerormars liv.

En webbkamera vid ett ormbo på en stenig sluttning i norra Colorado visar, i realtid, hur ett ormliv kan se ut 24/7.

– Det här är ett jättestort skallerormsbo, ett av de största vi känner till, säger Emily Taylor, biologiprofessor på California Polytechnic State University som driver ormprojektet, som också omfattar en kamera i Kalifornien.

Den art skallerorm som lever på lite högre höjd i Colorado vilar i boet under vintern och söker sig ut på våren. Så här dags på året finns bara gravida ormar där medan hanar och ickegravida honor har sökt sig till lägre belägna områden.

I augusti föds ormungarna levande, de kläcks inte ur ägg. Enligt Emily Taylor är skallerormarna här mammor som tar hand om sina barn, till skillnad från en del andra ormarter. De skyddar dem med sina kroppar från, till exempel, rovfåglar som inte tycker att orm smakar så illa. Ibland tar ormmammorna också ansvar för andras ormyngel.

Ormarna använder sina kroppar för att skaffa vatten. När det regnar rullar de ihop sig så att en kopp bildas där vatten kan samlas.

Taylor tar chansen att försvara skallerormar, som en del tvåbenta nog upplever som livsfarliga och aggressiva och därför omtalas därefter.

– Jag tar dem i försvar och vill lyfta fram en sida av dem som verkligen är värd att beundra, säger hon om sina studieobjekt.