Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Expert om Ukrainas offensiv: Kan bli ny front

Helena Nordenberg/TT

Uppdaterad 14.17 | Publicerad 11.50

Militärexperten Joakim Paasikivi. Arkivbild.

De överraskande attackerna av Ukraina långt inne på ryskt territorium kan bli en vändning i kriget, enligt militärexperten Joakim Paasikivi.

– Det är en helt ny dynamik. Det här skulle mycket väl kunna vara en ny front, säger han till TT.

Sent omsider har Ukraina bekräftat attackerna på ryskt territorium, som inleddes i tisdags, om än i generella termer. Att det dröjde har sina skäl, enligt Paasikivi.

– Det handlar om operationssäkerhet och att man i det längsta inte vill att Ryssland ska veta vad Ukrainas huvudsatsning och mål utgörs av, säger han.

Fördelarna med offensiven är flera för Ukraina, menar Paasikivi.

– I stället för att kasta in mer trupper i köttkvarnen i framför allt Donbass uppnår man en rad olika typer av effekter. (Rysslands president) Putin tvingas till exempel gå ut och kommentera och har visat sig göra en anmärkningsvärt slät figur.

Ukraina visar också omvärlden att landet har förmåga att på egen hand genomföra den typ av större operationer som det rör sig om.

– USA har inte varit med i planeringen, i alla fall verkar det så i nuläget. USA är tvärtom lika överraskade som vi andra är, säger Paasikivi.

”Ny rörelse”

Attackerna påminner mycket om den offensiv Ukraina utförde för att befria Charkiv län under september och oktober 2022, uppger Joakim Paasikivi, före detta överstelöjtnant.

– Det man har lyckats uppnå är överraskning och en ny rörelse i kriget genom att rycka fram och ta ganska stora områden. Och man skär dessutom av viktiga ryska underhållsvägar och järnvägar.

Det sistnämnda försvårar för den ryska offensiven i Charkiv.

Det återstår att se hur Ryssland kan svara på de ukrainska attackerna genom att omfördela sina resurser och omdisponera sina styrkor.

– Det är väldigt tidigt ännu. Men det här visar initialt att Ukraina har en överraskande god förmåga att utföra den här typen av operationer. Jag och de flesta andra bedömare trodde nog att det skulle fortsätta handla om ett statiskt utnötningskrig.

Inga kort i rockärmen

Det är mycket möjligt att de senaste händelserna innebär att en ny front skapas i kriget.

– Precis på samma sätt som Ukraina befriade Charkiv län i slutet på 2022. För Ryssland har inga kort i rockärmen, mer än kärnvapen. Vilket är fortsatt osannolikt att Ryssland tar till.

Trots att Ryssland har goda spaningsmöjligheter i form av drönare och teleavlyssning – telekrigföring – så har den egna förmågan överskattats, anser Paasikivi.

– Möjligen kan man också skönja en rysk avmattning i Donbass där man tidigare har haft framgångar, tillägger han.