Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Ukrainsk offensiv visar "ihåligt ryskt försvar"

Sofie Fogde/TT

Uppdaterad 18.53 | Publicerad 18.47

Joakim Paasikivi, pensionerad överstelöjtnant. Arkivbild.

Ryska uppgifter gör gällande att Ukraina har gått 10–15 kilometer in i ryska Kurskregionen på ett dygn – uppgifter som inte har bekräftats av Ukraina.

– Det är en anmärkningsvärd mycket högre takt och visar hur ihåligt det ryska försvaret har varit i den här delen av Ryssland, säger tidigare överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Uppgifterna om markoffensiven stämmer med mycket stor sannolikhet, anser Paasikivi. I området finns en rad militära, operativa och strategiska mål. Till exempel spekuleras det om ett mål kan vara kraftverket i Kursk.

Enligt uppgifter på sociala medier har Ukraina redan tagit en gaspumpningsstation – en av de gasledningar som förser Europa med gas.

Kan skära av underhållslinjer

– Redan ganska snart kommer Ukraina kunna skära av de ryska underhållslinjerna till den norra fronten, säger Paasikivi.

Han säger att det också finns uppgifter om att Ryssland skulle ha påbörjat en uppbyggnad av styrkor i området för att anfalla mot Ukrainska Sumy. Möjligen utförs den ukrainska operationen i förebyggande syfte.

Att Ukraina lyckas genomföra en operation av detta slag tyder enligt Paasikivi på att Ukraina haft tillräckligt många förband som inte har varit insatta i försvaret i Donbass där ryssarna intar terräng.

”Ihåligt ryskt försvar”

På ett dygn har Ukraina nu gått 10–15 kilometer in i Ryssland – och verkar fortsätta.

– Det är en anmärkningsvärd mycket högre takt och visar hur ihåligt det ryska försvaret har varit i den här delen av Ryssland.

Västländer har tidigare tvekat att ge Ukraina lov att använda västerländska vapen med lång räckvidd mot mål i ryskt territorium – och det finns ännu inga tecken på att sådana skulle ha använts, säger Paasikivi som även tror att Ukraina själv tagit initiativ till offensiven – och att det inte är någon annan ”som kör från baksätet”.