Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Trump medger: Har inte sett bevis för fusk

Publicerad 2024-10-22 12.02

Republikanernas presidentkandidat, expresident Donald Trump, fotograferad vid ett kampanjmöte i Greenville i North Carolina på måndagen.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har upprepade gånger kommit med anklagelser om fusk och att USA:s valsystem är riggat – både 2020 och under den pågående valrörelsen.

Men nu medger Trump att han inte sett bevis för valfusk under 2024.

Vid en pressträff på måndagen i vågmästarstaten North Carolina, där han tittade på förstörelsen efter orkanen Helene, fick expresidenten en direkt fråga om han sett något bevis för att valet 2024 inte är rättvist.

– Det har jag inte, svarade han.

– Dessvärre är jag bekant med den andra sidan, och den är inte bra. Men jag har inte sett något.

Ska stoppas?

Därefter vände sig Trump till North Carolinarepublikanen Michael Whatley, som nu är ordförande i Republikanska partiet nationellt och som var på plats, och frågade om han sett något misstänkt i förtidsröstandet. Whatley svarade att partiet jobbar på att få ”alla system vi vill ha” på plats i alla 50 delstater, enligt webbtidningen Axios.

– Vi är mycket nöjda med resultaten hittills, slog Whatley fast.

Senare på måndagen höll Trump ett kampanjmöte i Greenville i North Carolina. Då talade han ändå om valfusk, men sade att Whatley skulle stoppa det.

Donald Trumps falska påståenden om mygel i presidentvalet 2020, då han förlorade mot demokraten Joe Biden, har överbevisats i tiotals rättegångar och domstolsbeslut. Trump har ändå hållit fast vid sina utsagor och lyckats övertyga stora delar av sina lojala så kallade Maga-anhängare om att valet 2020 inte gick rätt till.

Höll massmöte

Påståendena anses ha koppling till den dödliga stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari 2021. Innan den ägde rum höll Trump ett politiskt massmöte i Washington DC, där han upprepade osanna utsagor om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han sade till sina anhängare att gå till kongressen, vars ledamöter stod i begrepp att ratificera valresultatet, och ”fajtas av helvete”.

Delar av de tiotusentals i publiken gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium, drabbade samman med polis, vandaliserade och tog sig in i en av kamrarna.

Inför det stundande presidentvalet har Donald Trump och andra högt uppsatta republikaner återkommande fått frågan om de kommer att erkänna resultatet. De har kommit med likalydande svar i linje med ”visst, om det är fritt och rättvist”. Politiska bedömare tolkar det som att Trumplojala bäddar för att kunna komma med liknande anklagelser som för fyra år sedan – om utfallet i valet inte gynnar Republikanerna.

I nuläget har Donald Trump dock ett övertag över Demokraternas Kamala Harris, då han leder i samtliga sju avgörande vågmästarstater.