Palestinademonstranter skrek utanför reporters hem

Publicerad 2024-07-27 22.16

Arkivbild. Palestinademonstration i centrala Malmö tidigare i juli.

Palestinademonstranter sökte upp en reporter och skrek utanför hennes hem i Malmö.

Detta efter att hon avslöjat att demonstranter hyllat Hamas.

– Det är mycket allvarligt att en enskild medarbetare blir trakasserad, säger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje.

Följ ämnen
Gaza

Efter Hamas terrorattack 7 oktober förra året och Israels påföljande krig i Gaza har återkommande demonstrationer arrangerats i Malmö mot kriget.

Nyligen publicerade tidningen Sydsvenskan en granskning av vilka slagord som använts under demonstrationerna.

Reportern kunde slå fast att slagorden på svenska skiljde sig från slagorden som ropades på arabiska, berättar Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje:

– På svenska handlar det om att befria Palestina, medan demonstranter på arabiska hyllar Hamas-ledare och har en mycket hårdare retorik, som många andra som går i demonstrationstågen har tagit avstånd från.

I torsdags kväll uppenbarade sig ett antal demonstranter – ett 50-tal uppgav reportern själv på X – och skrek i megafon utanför reporterns bostad.

– Det är mycket allvarligt att en enskild medarbetare blir uppsökt i hemmet och trakasserad. Det står ganska många personer och skriker i megafon nedanför hennes balkong, säger Jonas Kanje och fortsätter:

– Det är ett sätt att försöka skrämma en reporter till tystnad, på ett sätt som är helt oacceptabelt och ett hot mot den oberoende journalistiken. Det är väldigt allvarligt.

Jonas Kanje säger att händelsen har polisanmäls. Men oavsett vad polisutredningen leder fram till så kommer tidningen att fortsätta med sin granskande journalistik, säger Jonas Kanje:

– Vi låter oss inte påverkas av det här.

Mikael Yüksel, partiledare för Nyans, försvarar demonstranterna:

– Kan man hylla folkmordsutövaren och krigsförbrytaren Netanyahu så kan man också hylla palestinska frihetskämpar. Yttrandefriheten gäller inte enbart i en riktning i demokratier.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg stöttar däremot Sydsvenskan på X:

– Den fria journalistiken är ett av grundfundamenten i en demokrati. Otroligt allvarligt att en journalist utsätts för en sådan här händelse i sitt eget hem som en direkt reaktion på hennes journalistiska arbete, skriver hon.