Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

S: "Rättvis" skattesänkning och höjt barnbidrag

TT

Uppdaterad 12.15 | Publicerad 11.28

Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson presenterade tillsammans med Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson, förslag ur partiets budgetmotion.

Socialdemokraterna föreslår höjt barnbidrag, höjt bostadstillägg för pensionärer och sänkt skatt med 140 kronor i månaden för alla.

Samtidigt säger partiet nej till regeringens senaste jobbskatteavdrag.

Förslagen finns med i Socialdemokraternas budgetmotion som presenteras i sin helhet på fredag.

S-ledaren Magdalena Andersson anklagar regeringens budgetproposition för att vara orättvis och för att bränna miljarder i skattesänkningar på de ”allra rikaste”.

– Det är faktiskt helt verklighetsfrånvänt, säger hon.

S säger nej till regeringens förslag på att slopa avtrappningen av jobbskatteavdraget på de högsta inkomsterna och till regeringens nya jobbskatteavdrag. I stället föreslår partiet vad man kallar ”en rättvis” skattesänkning på 140 kronor i månaden för alla – även för sjukskrivna och de som går på a-kassa. Den skattesänkningen beräknas kosta statskassan 9,3 miljarder kronor.

S säger dock ja till den automatiska uppskrivningen av inkomstgränsen för när statlig skatt ska betalas.

I partiets budgetmotion föreslås även att barn- och studiebidraget höjs med 200 kronor per månad. Förslaget kostar 5,3 miljarder kronor.

S vill också permanenta den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget till barnfamiljer som har det tufft, samt höja bostadstillägget för pensionärer med 200 kronor per månad.

Ytterligare ett S-förslag är avskaffa den så kallade funkisskatten – den extra skatt som de med sjuk- och aktivitetsersättning får betala på grund av att de inte får del av jobbskatteavdragen.