Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

C: Regeringen har övergivit arbetslinjen

Niklas Svahn/TT, Maria Davidsson/TT

Uppdaterad 11.54 | Publicerad 10.18

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl presenterar partiets budgetmotion.

Centerpartiet riktar in sig på att sänka anställningskostnaderna för företag i sin skuggbudget.

– Arbetslinjen har regeringen helt övergivit, säger partiledaren Muharrem Demirok.

Centerpartiet föreslår i sin budgetmotion att de första tio anställda i ett företag blir skattefria, utan arbetsgivaravgift, i två år.

Arbetsgivaravgifterna ska också sänkas permanent för personer på ingångslöner, upp till 27 000 kronor.

Demirok säger att många jobbskapande företag går i konkurs nu. Han framhåller att Sverige har en hög arbetslöshet på 8,4 procent.

– Sverige blir fattigare när färre går till jobbet.

Nej till slopad flygskatt

Partiet behåller de skattesänkningar på inkomst som regeringen aviserat, inklusive sänkta marginalskatter, men vill göra om dem så att de riktar sig till folk med låga inkomster.

För en person med de allra lägsta inkomsterna, upp till 24 000 kronor, blir det 2 000 kronor lägre skatt per år – dubbelt så hög skattesänkning som regeringen, enligt C.

– Vi måste fokusera på dem med lägst löner så att de har maximala incitament att komma in i arbete, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl.

Som en integrationsåtgärd vill partiet införa något som kallas nystartsår med intensiva studier i svenska och praktik.

C säger också nej till regeringens återvandringsbidrag om 350 000 kronor per person och vill heller inte slopa flygskatten. Att ha kvar flygskatten kostar cirka 900 miljoner kronor på ett halvår.

Bensin och diesel

C säger nej till regeringens planer på att sänka skatten på bensin och diesel nästa år, vilket innebär en besparing på 3,2 miljarder kronor.

– Vi har accepterat många av regeringens skattesänkningar på drivmedel. Priserna på drivmedel har också gått ned väldigt kraftigt. Då tycker vi att det är viktigt att inte skolor ska stängas och att försvaret ska stärkas, säger Muharrem Demirok.

I stället vill partiet införa en ”folkbonus” på upp till 50 000 kronor för att köpa eller leasa nya eller begagnade bilar med låga utsläpp.

Partiet vill också slopa indexeringen, alltså uppräkningen, av elskatten. Det är ”orimligt” att grön el beskattas hårdare än fossil diesel, framhåller Demirok.

C finansierar en del av sina förslag genom att a-kassan trappas av snabbare och att skattereduktionen för medlemskap i a-kassa avskaffas. Partiet vill också avskaffa tvåbarnstillägget.

Följ ämnen i artikeln