Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Brister i lagstiftning hindrar klimatanpassningar

Publicerad 2024-10-15 11.59

Brister i lagstiftningen hindrar kommuner och myndigheter att ta tag i konsekvenser orsakade av klimatförändringar.

Dagens lagstiftning är otillräcklig för att hantera de ökande kraven på klimatanpassning i Sverige. Motstridiga lagar hindrar kommuner och myndigheter att agera mot klimatförändringarnas konsekvenser. Det visar en ny rapport.

Det Nationella expertrådet för klimatanpassning har lagt fram en rapport, beställd av Advokatfirman Delphi, där de konstaterar stora brister i den svenska lagstiftningen kring klimatanpassning.

Trots att det finns många regler som är relevanta för klimatanpassningsarbetet, är det få som specifikt behandlar området. Kommuner och myndigheter har därför stora svårigheter när de ska navigera bland de lagar som ska användas för åtgärder som rör klimatförändringarna.

Otydliga lagar tar inte hänsyn till klimatförändringar

Idag beskrivs de olika regelverken som ska användas inom klimatanpassningsområdet ofta som ett lapptäcke.

– Rapporten visar tydligt att en förtydligad och förenklad lagstiftning skulle underlätta arbetet med klimatanpassning och ge tydligare riktlinjer, säger Åsa-Britt Karlsson, ordförande för det Nationella expertrådet för klimatanpassning i ett pressmeddelande.

Rapporten efterfrågar bland annat tydligare definitioner av begrepp som ”klimat” och ”klimatanpassning”, eftersom dessa termer används olika i olika sammanhang, vilket bidrar till otydlighet.

Åsa-Britt Karlsson, ordförande för det Nationella expertrådet för klimatanpassning välkomnar rapporten om bristerna i lagstiftning som rör anpassning till klimatrelaterade händelser.

Försäkringsfrågor lyfts också som ett hinder, då ersättningen för skador oftast är begränsad till återuppbyggnad, utan att ta hänsyn till behovet av förbättringar för att motverka framtida skador.

Ett annat problem som rapporten lyfter är att tidigare detaljplaner kan tillåta byggnation på områden som inte längre är säkra på grund av klimatförändringarna. Detta utan krav på anpassningsåtgärder. Ett alternativ som lyfts i rapporten som skulle kunna utredas närmre är om det vore lämpligt att ställa mer preciserade krav på klimatanpassning vid utfärdande av bygglov.

Oberoende råd om klimatanpassning

Nationella expertrådet för klimatanpassning är oberoende ansvarigt för sina beslut i rapportering till regeringen. Rådet består av ledamöter som tillsammans har kompetens inom ett brett spektrum som bland annat innefattar vattenfrågor, areella näringar, fysisk planering, hälsa, klimatologi, krisberedskap, miljö, offentlig förvaltning och samhällsekonomi. Ordförande och ledamöter för Nationella expertrådet för klimatanpassning utses av regeringen för en bestämd tid.