Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ex-minister Mikati föreslås på nytt i Libanon

Publicerad 2021-07-26

Libanons nya tillförordnade premiärminister Najib Mikati (till höger i bild) under dagens samtal med president Michel Aoun.

Miljardären och den före detta premiärministern Najib Mikati har vunnit parlamentets votering till att bli Libanons premiärminister, efter att ministerveteranen Saad al-Hariri lämnat sin tillförordnade post då han nyligen misslyckades bilda en ny regering.

Najib Mikati var tillförordnad premiärminister 2005 efter att dåvarande premiärminister Rafik al-Hariri mördades. Den posten hade han i tre månader, innan al-Hariris son, Saad al-Hariri, tog över ämbetet.

2011 blev Mikati återigen premiärminister, en post han behöll officiellt till 2013 och inofficiellt som tillförordnad premiärminister till 2014.

Trots sin långa politiska karriär kommer Najib Mikati inte från en politisk dynasti av den sort som ofta förekommer i den libanesiska politiken, vilket kan öka hans chanser med det svåra uppdraget att lyckas bilda regering i det politiskt splittrade landet.

Han har däremot åtalats för korruption för två år sedan, vilket han nekade till. Fallet lades ner men hans förmögenhet kan vara en törn i ögat för de demonstranter som anklagar Libanons politiska elit för att ha orsakat den ekonomiska katastrof som landet nu befinner sig i.

Libanons nuvarande regering har styrt med dekret sedan de avsattes till följd av den dödliga hamnexplosionen i Beirut för snart ett år sedan. Det blir nu Mikatis uppgift att bilda ny regering.