Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Så dyrt är det att plugga i Sverige

Uppdaterad 2013-02-22 | Publicerad 2010-09-29

Här är priserna för utländska studenter

Vill du plugga till läkare i Umeå?

Då får du slänga upp 1 265 000 kronor – om du kommer från ett ”tredjeland” vill säga.

Det står klart när Umeå Universitet i dag släppte sin prislista för utländska studenter som vill plugga i staden.

Från och med höstterminen 2011 kommer universiteten och högskolorna i Sverige att börja ta betalt när personer från andra länder utanför EU och EES vill plugga i Sverige.

I dag släppte Umeå Universitet sin prislista med priserna för de olika utbildningarna som skolan erbjuder. Dyraste utbildningen är Konstutbildningen som kommer kosta 335 000 kronor per år följt av Design som kommer ligga på 270 000 kronor per år. På tredje plats kommer Läkarutbildningen som går loss på 230 000 kronor per år. Om man vill plugga hela läkarutbildningen som är 11 terminer får man slanta upp 1 265 000 kronor.

Får själv prissätta

Det är upp till varje lärosäte att själva prissätta sina utbildningar. Avgiften för utbildningen ska utgå från den statliga ersättningen och sedan får lärosätena göra ett tillägg för de kostnadsökningar som utländska studenter medför.

– I tillägget ingår kostnader för mottagande av avgiftsbetalande studenter, bostadsservice, betalningsrutiner, utökat studentstöd och internationell marknadsföring, förklarar Anders Fällström, vice rektor för utbildning vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Umeå universitets priser utgår från de statliga ersättningarna för helårsstudenter och helårsprestationer med ett tillägg motsvarande 35 000 kronor. Priserna ska gälla under perioden 1 juli 2011 till 30 juni 2012.

– Vi har beslutat att vår prissättning varken ska vara ledande eller ligga i botten jämfört med andra lärosäten. Vi har också bestämt att avgiften för studenten ska vara densamma för samtliga terminer under utbildningen, både på grund- och avancerad nivå. Vi tycker att det är en viktig princip att kostnaden för hela utbildningen är känd redan när studenten anmäler sig, att man som student inte ska drabbas av avgiftshöjningar som varit svåra att förutse under studietiden, fortsätter Fällström.