Efter 5 000 år – nu är älgen tillbaka i Danmark

Publicerad 2015-11-19

Älgen är tillbaka!

Fem svenska älgar har importerats av danskarna i syfte att ta hand om naturen i området Lille Vildmose på Jylland. Det är första älgarna i landet på 5 000 år – bortsett från ett kort undantag 1999, som dock fick ett abrupt slut.

Efter 5 000 års frånvaro är älgen tillbaka i Danmark. Grannlandet har fått fem kalvar från två olika skånska älgparker.

Älgarna ska leva i Lille Vildmose, som ligger på Jyllands östkust. Tanken är att de ska bli ett naturligt inslag i naturen och öka den biologiska mångfalden, rapporterar danska TV2.

– Det har gjorts en stor insats i Lille Vildmose under de senaste fyra åren. Älgen är ett viktigt inslag för att kunna återställa ett område och sträva efter att skapa ett naturligt ekosystem, säger Hans Henrik Henriksen, vid landskapsförvaltningen i Aalborgs kommun, till danska TV2.

Påkörd av tåg

Älgen levde senast i Danmark på stenåldern men jagades då så hårt att den till sist utrotades. Senast en älg var på dansk mark var kring millenniumskiftet när en ko simmade över Öresund. Men besöket blev dessvärre kortvarigt.

Älgen, som fick det passande namnet Vilse, dog i en tågolycka efter bara några månader på dansk mark.

Successiv anpassning

De fem älgkalvarna som nu kommit till Lille Vildmose är två tjurar och tre kvigor.

De första sex månaderna kommer djuren att gå i en relativt avgränsad paddock för att därefter släppas ut på en större yta, bestående av 21 kvadratkilometer omringat av ett 30 kilometer långt stängsel.

Följ ämnen i artikeln